Οι φτωχοί άνθρωποι αναγνωρίζουν πιο γρήγορα τη δυστυχία των άλλων, συμπάσχοντας, σε σχέση με ανθρώπους μέσου ή ανωτέρου εισοδήματος, αναφέρει νέα έρευνα.
Η έρευνα περιέλαβε περισσότερους από 300 νέους ενήλικες που χωρίστηκαν σε ομάδες που έλαβαν μέρος σε 3 πειράματα που σχεδιάστηκαν για να αξιολογήσουν τα επίπεδα ενσυναίσθησης και συγκατάβασης.
Τα ευρήματα θέτουν σε αμφισβήτηση προηγούμενη έρευνα που κατέληξε ότι άνθρωποι χαμηλού εισοδήματος είναι περισσότερο πιθανό να αντιδρούν με άγχος και εχθρότητα όταν αντιμετωπίζουν αντιξοότητες, δήλωσαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Berkeley.
Η Jennifer Stellar, δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχει κουλτούρα ενσυναίσθησης και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων χαμηλού εισοδήματος που μπορεί να γεννάται από απειλές στην ευεξία τους. Δεν είναι ότι οι εύποροι έχουν κρύα καρδιά, συνέχισε η ερευνήτρια.
Μπορεί ενδεχομένως να μην είναι πολύ ικανοί στην αναγνώριση των σημάτων ότι κάποιος υποφέρει, επειδή δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τόσα εμπόδια στη ζωή τους.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Emotion’, υποδεικνύουν επιστημονική βάση για τις συναισθηματικές διαφορές μεταξύ των πλούσιων και φτωχών που φαίνονται σε παραμύθια του Ντίκενς όπως ‘τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα’.
Τα αποτελέσματα επίσης υποδεικνύουν ότι άνθρωποι από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον μπορεί ενδεχομένως να είναι καλύτεροι σε σκηνικό συνεργασίας, σε σχέση με τους εύπορους.
Η Stellar, δήλωσε ότι οι εύποροι φαίνεται να εστιάζουν περισσότερο στον εαυτό τους, έχουν μεγαλώσει με περισσότερη ελευθερία και αυτονομία. Μπορεί να είναι καλύτεροι σε ατομιστικό, ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Πηγές:
‘Emotion’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο 7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας