Σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να γίνεται εμβολιασμός και άμεση διάγνωση κρουσμάτων λύσσας, καλεί τις υπηρεσίες ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος.
Με σχετικό του έγγραφο, ο κ. Δημόπουλος επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί από το 1987 ως ελεύθερη λύσσας (Rabies free country).
Λόγω όμως γειτνίασης με χώρες όπου η λύσσα υπάρχει με κύριους φορείς τα άγρια ζώα ή το σκύλο, επισημαίνεται ότι προσφάτως έχει διαπιστωθεί και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά η παρουσία λύσσας σε αλεπούδες σε απόσταση 300 μέτρων από τη βόρεια συνοριακή μας γραμμή.
Ως εκ τούτου συνιστάται ο εμβολιασμός των σκύλων, με απόλυτη προτεραιότητα τον εμβολιασμό των ποιμενικών σκύλων, κατά μήκος των συνόρων και σε βάθος 30 χιλιομέτρων με νεκρό εμβόλιο, προκειμένου να αποτραπεί η επανείσοδος του νοσήματος στη χώρα μας.
Η λύσσα μεταδίδεται με την είσοδο του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω ανοιχτών τραυμάτων, πληγών ή μέσω επαφής με τους βλεννογόνους, προκαλώντας συνδυασμό νευρολογικών συμπτωμάτων.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: Επιδημίες ανά τον κόσμο: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Θέλω το μήνυμα της Πρόληψης να φτάσει σε όλη τη χώρα
Η βύθιση σε ζεστό ή κρύο νερό είναι πιο αποτελεσματική για τη βέλτιστη επίδοση στην άσκηση;