Μεγάλη έρευνα υποδεικνύει ότι οι καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης.

Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι καπνιστές είναι περισσότερο ευάλωτοι στην ψωρίαση, πιθανόν επειδή η συνήθεια μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού.

Ωστόσο οι περισσότερες μελέτησαν ανθρώπους σε μια χρονική περίοδο, που καθιστά δύσκολο να σιγουρευτούμε ότι το κάπνισμα προϋπήρχε της ψωρίασης.

Από τους 186.000 ανθρώπους που παρακολουθήθηκαν για 12 έως 20 χρόνια, 2.410 εμφάνισαν ψωρίαση. Και ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στους καπνιστές και στους πρώην καπνιστές.

Οι καπνιστές, στην αρχή της έρευνας, είχαν τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ να εμφανίσουν τη νόσο. Και οι πρώην καπνιστές είχαν 39% υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology’, δεν αποδεικνύουν ότι το κάπνισμα προκαλεί ψωρίαση σε ορισμένους ανθρώπους.

Ωστόσο είναι σαφές ότι το κάπνισμα ήρθε πριν την ψωρίαση, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Abrar A. Qureshi, από το Harvard Medical School και Brigham and Women's Hospital στη Βοστόνη.

Προηγούμενες έρευνες ανακάλυψαν σχέσεις μεταξύ της ψωρίασης και της παχυσαρκίας και της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Ωστόσο έχοντας λάβει υπόψη αυτούς τους παράγοντες, παρέμεινε η σχέση καπνίσματος-ψωρίασης, δήλωσε ο ερευνητής και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι επι του παρόντος το κάπνισμα φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση της νόσου.

Άλλες έρευνες έδειξαν σε ορισμένα αίτια ότι το κάπνισμα θα μπορούσε να συμβάλλει στην ψωρίαση. Οι καπνιστές, για παράδειγμα, τείνουν να έχουν υψηλοτέρα επίπεδα αυτοαντισωμάτων.

Οι συμμετέχοντες ήταν μέσης ηλικίας και άνω, έτσι είναι πιθανό να είχαν ψωρίαση τύπου 2, δηλώνει η ομάδα του Qureshi.

Όσον αφορά ανθρώπους που ήδη εμφανίζουν ψωρίαση, τα ευρήματα δεν αναφέρουν άμεσα αν η διακοπή του καπνίσματος θα τους βοηθήσει, δήλωσε ο Qureshi.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί λόγοι για διακοπή του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα, άνθρωποι με ψωρίαση έχει φανεί πως εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Καθώς το κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια, ο Qureshi δήλωσε, ότι το κάπνισμα φαίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους με ψωρίαση.

Πηγές:
American Journal of Epidemiology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία
CrossFit: Όσα θέλετε να ξέρετε
Από τη διάγνωση στην ανάγνωση του μυαλού;