Σε καρδιοπαθείς στους οποίους τοποθετήθηκαν στεντς, η κατάθλιψη συνδέθηκε με 1,5 φορά υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, σε έρευνα που διήρκεσε 7 χρόνια, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Η έρευνα περιέλαβε 1.234 ασθενείς με στεφανιαία νόσο στην Ολλανδία, με μέση ηλικία τα 62 έτη, που υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση για κατάθλιψη 6 μήνες μετά την τοποθέτηση στεντ. Με κατάθλιψη διαγνώστηκαν 324 ασθενείς, ποσοστό 26%.

Μετά από 7 χρόνια παρακολούθησης, 187 από τους ασθενείς πέθαναν, περιλαμβανομένου του 23% των ασθενών με κατάθλιψη και ποσοστού 12% των ασθενών χωρίς κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το φύλο και η ηλικία αποτελούσαν παράγοντες στον αυξημένο κίνδυνο, με άντρες και ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας να έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες θανάτου κατά τη διάρκεια της έρευνας. Ασθενείς με διαβήτη είχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο.

Η χρήση στατινών συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Ευρωπαικής Ένωσης Καρδιολόγων στην Κοπεγχάγη.

Η ερευνήτρια Nikki Damen, του Tilburg University, δήλωσε ότι τα κύρια ευρήματα είναι ότι ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη μετά από τοποθέτηση στεντ έχουν χειρότερη πρόγνωση. Πεθαίνουν νωρίτερα σε σχέση με ασθενείς που δεν εμφανίζουν κατάθλιψη.

Μια πιθανή αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου είναι ότι ασθενείς με κατάθλιψη μπορεί να έχουν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής όσον αφορά το κάπνισμα, το ποτό, την άσκηση και τη διατροφή. Επίσης μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν τα φάρμακά τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

‘Η, ενδεχομένως η κατάθλιψη αλλάζει τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος οδηγώντας σε αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακό παλμό, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Damen δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί πώς θα εξετάζονται για κατάθλιψη καρδιοπαθείς και πώς να δοθεί αγωγή.

Αν και η έρευνα αποκάλυψε σχέση μεταξύ της κατάθλιψης σε ασθενείς με στεντς και του κινδύνου πρόωρου θανάτου δεν έδειξε αιτιατή σχέση. Επιπλέον, τα στοιχεία των ερευνών που παρουσιάζονται σε συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γενετική του ανθρώπου τον 21ο αιώνα - Το DNA συναντά την τεχνητή νοημοσύνη
Πρώτη και μοναδική θεραπεία για τον HIV μακράς δράσης, για εφήβους στην Ευρώπη
Σχολείο της Κατερίνης δώρισε δύο αναπηρικά αμαξίδια στο νοσοκομείο της πόλης