Αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή καρδιακή προσβολή εμφανίζουν οι φορείς του ιού του AIDS, HIV, σύμφωνα με νέα έρευνα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασσαχουσέτης. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism’.

Ο Steven Greenspoon δήλωσε ότι όπως δείχνει η έρευνα, οι ασθενείς με τον ιό του AIDS εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και για παράγοντες που οδηγούν σε καρδιαγγειακά προβλήματα, σε σχέση με όσους δεν είναι φορείς.

Θεωρεί πως οι φορείς του ιού θα πρέπει να εξετάζονται για παράγοντες κινδύνου όσον αφορά τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να αναπτυχθούν στρατηγικές που θα τροποποιούν τους παράγοντες κινδύνου.

Έχει αναγνωριστεί ότι πολλοί φορείς εμφανίζουν διαταραχές στο μεταβολισμό, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη χοληστερόλη, στην αντίσταση στην ινσουλίνη, στο διαβήτη τύπου ΙΙ και αλλαγών στην κατανομή του λίπους στο σώμα.

Ερευνητές έχουν ανακοινώσει ότι όσοι ακολουθούν αντιρετροική αγωγή ενδεχομένως εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές ασθένειες, αλλά οι έρευνες δεν είχαν εξετάσει μέχρι σήμερα αν οι φορείς εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να ασθενήσουν από καρδιακά νοσήματα σε σχέση με τους μη φορείς.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 4.000 φορέων σε σύγκριση με στοιχεία περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου ατόμων χωρίς τον ιό. Η ηλικία ήταν 18 έως 84 ετών και οι εθελοντές εξετάστηκαν δυο φορές σε διάστημα 8 ετών. Οι εθελοντές είχαν εξεταστεί σε νοσοκομείο ενώ όσοι παρουσίαζαν καρδιακή προσβολή στην πρώτη τους επίσκεψη αποκλείστηκαν από την έρευνα.

Όπως παρατηρήθηκε, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ο κίνδυνος εμφράγματος, που παρατηρήθηκε μετά την αρχική επίσκεψη στο νοσοκομείο, ήταν σημαντικά αυξημένος στους φορείς του ιού. Ο κίνδυνος παρέμενε αυξημένος, παρόλο που ελήφθησαν υπόψη στην έρευνα παράγοντες όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, οι οποίοι ήταν πιό συνήθεις σε φορείς του ιού.

Συνολικά, ο κίνδυνος εμφανιζόταν διπλάσιος στους φορείς, ενώ στις γυναίκες ήταν σχεδόν τριπλάσιος.

Ερευνητές θεωρούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να εντοπιστεί η αιτία που τα επίπεδα εμφράγματος είναι υψηλότερα στους φορείς του ιού, ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου και πώς επηρεάζει το κάπνισμα τον κίνδυνο αυτό, καθώς ο τελευταίος παράγοντας δεν εξετάστηκε από την έρευνα ολοκληρωτικά.

Παράλληλα χρειάζεται να αναλυθεί η σχέση των αντιρετροικών φαρμάκων με τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες.

Η φαρμακευτική αγωγή σώζει ζωές, επισημαίνει ο ερευνητής και οι ασθενείς θα πρέπει να τη συνεχίζουν. Καταλήγει επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι οι γιατροί να λαμβάνουν υπόψη τον αυξημένο κίνδυνο, να παρακολουθούν προσεκτικά τους παράγοντες κινδύνου και να στοχεύουν κατάλληλα τη φαρμακευτική αγωγή.

Πηγές:
‘Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών