Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘ PLoS Genetics αποκάλυψε ότι το γονίδιο FOXO1 μπορεί ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στον παθολογικό μηχανισμό της νόσου Πάρκινσον.

Η έρευνα περιέλαβε το μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων εγκεφάλου που χρησιμοποιήθηκε σε έρευνα ολοκληρωτικής γονιδιακής έκφρασης για τη νόσο μέχρι σήμερα.

Η ερευνήτρια Alexandra Dumitriu, του Boston University School of Medicine, ανέλυσε ποικιλομορφίες γονιδιακής έκφρασης σε εγκεφαλικούς ιστούς 27 δειγμάτων με νόσο Πάρκινσον και 26 δειγμάτων νευρολογικά υγιών ανθρώπων.

Η ομάδα εστίασε στην εξάλειψη πιθανών πηγών ποικιλομορφίας ελαχιστοποιώντας τις διαφορές μεταξύ των δειγμάτων, χρησιμοποιώντας μόνο δείγματα εγκεφαλικού ιστού ανδρών που ελήφθησαν από τον προμετωπιαίο φλοιό, που δεν έδειξαν σημαντικά σημάδια παθολογίας του Alzheimer και είναι μια από τις συνυπάρχουσες κοινές νευρολογικές νόσους σε ασθενείς με Πάρκινσον.

Όλα τα δείγματα ήταν παρόμοιας ποιότητας ιστών και είχαν ληφθεί από τον προμετωπιαίο φλοιό που έχει λιγότερη έκταση θανάτου των νευρώνων και αν και εμφανίζονται σε αυτόν μοριακές και παθολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της νόσου είναι επίσης υπεύθυνος για την ανάπτυξη της άνοιας σε μεγάλο ποσοστό ασθενών.

Ο προμετωπιαίος φλοιός δεν είναι περιοχή που μελετάται συχνά.

Πηγές:
PLoS Genetics’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι