Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει το μεθύσι, αν και η αιτία δεν είναι σαφής, αναφέρει αμερικανική έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Studies on Alcohol and Drugs', φοιτητές που κάπνιζαν σε νύχτες με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι μεθυσμένοι το επόμενο πρωί σε σύγκριση με φοιτητές που παρέλειψαν το τσιγάρο.

Κατά μέσον όρο οι άνθρωποι μεθούν όταν το αλκοόλ φθάσει στο αίμα στο επίπεδο του 0.11%, δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Damaris J. Rohsenow, του Brown University στο Providence. Ωστόσο, 20 έως 25% των ανθρώπων που φθάνουν στο συγκεκριμένο σημείο δεν αισθάνονται χάλια.

Ερευνητές ρώτησαν 113 φοιτητές στο διαδίκτυο σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ και αν είχαν μεθύσει σε διάστημα 8 εβδομάδων.

Ανακάλυψαν ότι από τους φοιτητές που κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, περίπου 6 μπύρες, όσοι κάπνισαν περισσότερο την ίδια ημέρα είχαν υψηλότερες πιθανότητες να μεθύσουν.

Φοιτητές ανέφεραν τον αριθμό ποτών που κατανάλωσαν,τον αριθμό τσιγάρων και τα συμπτώματα μεθυσιού.

Μετά την ανάλυση οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το έντονο κάπνισμα μια ημέρα πριν αύξανε την παρουσία και ένταση του μεθυσιού την επομένη-αλλά μόνο μετά από μεγάλη κατανάλωση, περίπου 6 μπυρών.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί οι καπνιστές είχαν χειρότερο μεθύσι αλλά πιστεύουν ότι οι υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο εμπλέκονται στην επίδραση του επιπέδου κατανάλωσης αλκοόλ. Η νικοτίνη ενισχύει την απελευθέρωση  ντοπαμίνης, χημικής ουσίας που αυξάνει την ευχαρίστηση και τα αισθήματα ανταμοιβής.

Πηγές:
‘Journal of Studies on Alcohol and Drugs'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι