Από τον Μάιο του 2012 μέχρι σήμερα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ, σώθηκε η ζωή τριών ατόμων που παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα στον μυελό τον οστών. Στους τρεις ασθενείς, μία εκ των οποίων ήταν 7χρονη από τη Ρουμανία, εφαρμόστηκε πειραματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα του πλακούντα (Placental eXpanded - PLX), η οποία αναπτύσσεται από τον ισραηλινό ιατρικό οργανισμό Pluristem (οι κλινικές δοκιμές γίνονται στο Hadassah).
'Μετά από τρεις επιτυχημένες θεραπείες, οι οποίες έγιναν για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Νοσοκομείο Hadassah, είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι και ελπίζουμε ότι η συνέχεια των κλινικών δοκιμών θα αποδείξει την αποτελεσματικότητα των βλαστοκυττάρων από τον πλακούντα PLX', δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών και Ανοσολογίας Καρκίνου, καθηγητής Reuven Or.
'Πιστεύω', συμπλήρωσε ο καθηγητής Or, 'ότι αυτή η θεραπεία δίνει μεγάλες ελπίδες σε άτομα που υποφέρουν από διάφορα προβλήματα του μυελού των οστών και όταν εγκριθεί θα είναι διαθέσιμη για όποιον την έχει ανάγκη'.
Η πιο πρόσφατη εφαρμογή της θεραπείας PLX έγινε σε 45χρονο που υπέφερε από οξεία μυελογενή λευχαιμία. Ο ασθενής είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών, όμως εξακολουθούσε να παρουσιάζει σοβαρή μείωση λευκών αιμοσφαιρίων.
Στο Hadassah αποφασίστηκε να γίνει στον ασθενή δοκιμή θεραπείας με βλαστοκύτταρα PLX. Του έγιναν δύο ενδομυϊκές ενέσεις, με διαφορά μιας βδομάδας η κάθε μια. Η κατάστασή της υγείας του σημείωσε σημαντική βελτίωση, η οποία επέτρεψε να πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι