Ένας άνδρας θεραπεύτηκε από διαβήτη τύπου 2, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, ανακοίνωσαν ακαδημαϊκοί στην Κίνα.

Το 2021, ο 59χρονος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων που άλλαξε τη ζωή του και από το 2022 είναι χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Ως μέρος της θεραπείας, η ομάδα των ερευνητών ανέπτυξε τεχνητές εκδοχές των κυττάρων που βρίσκονται στο πάγκρεας και είναι "υπεύθυνα" για την παραγωγή ινσουλίνης και τη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αφού έζησε με την πάθηση για 25 χρόνια, ο άνδρας σχεδόν έχασε κάθε λειτουργία των συγκεκριμένων κυττάρων, τα οποία είναι αλλιώς γνωστά ως νησίδια.

Για να αποφύγει το διαβητικό κώμα, έπρεπε να κάνει ένεση ινσουλίνης πολλές φορές την ημέρα επειδή θεωρούνταν υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να ελεγχθεί, αλλά πρόκειται για την πρώτη περίπτωση που θεραπεύεται.

Ο καθηγητής Timothy Kieffer, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε: "Νομίζω ότι αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της κυτταρικής θεραπείας για τον διαβήτη. Αφού το δοκιμάσουν σε περισσότερους ανθρώπους, θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να κλιμακώσουν τη λειτουργία τους".

Πηγές:
diabetes.co.uk

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Μαρτάκου: Κυκλοφορούν μαϊμού γυαλιά ηλίου, ακόμη και με φακούς από ζελατίνη
"Μεταξά": Οι πρώτες θεραπείες ογκολογικών ασθενών στο σπίτι τους
Πώς να μάθω στο παιδί μου να διαχειρίζεται το στρες