Η χρήση των φούρνων μικροκυμάτων είναι πιθανόν να ευθύνεται για την έξαρση της παχυσαρκίας διεθνώς, υποστήριξε Βρετανίδα επιστήμονας σε συζήτηση ειδικών για τις αιτίες της παχυσαρκίας.

Η Καθηγήτρια Jane Wardle παρατήρησε πως αμέσως μετά το 1984 άρχισαν να αυξάνονται τα περιστατικά παχυσαρκίας, τότε που άρχισαν να αυξάνονται οι πωλήσεις των φούρνων μικροκυμάτων.

Στα μέσα του 1980 φάνηκαν και τα πρώτα έτοιμα γεύματα. Η πεποίθηση αυτή αποτελεί μια από τις τρεις υποθέσεις των ειδικών που έλαβαν μέρος στη συζήτηση, σχετικά με τις αιτίες έξαρσης της παχυσαρκίας, διεθνώς. Οι άλλες δυο αιτίες, είναι η αύξηση των σούπερ-μαρκετ και το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου.

Το 1980 ποσοστό 8% των γυναικών και 6% των αντρών ήταν παχύσαρκοι, ενώ μέχρι το 2004 το ποσοστό είχε ανέλθει στο 24%.

Τα παιδιά επίσης παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας. Ποσοστό 16% των παιδιών ηλικίας 2 έως 15 κατατάσσονταν στην κατηγορία των παχύσαρκων, το 2003, σε σύγκριση με ποσοστό 10% έως 12% το 1995.

Οι ειδικοί θεωρούν υπεύθυνες τις δίαιτες που είναι υψηλές σε λιπαρά και θερμίδες, σε συνδυασμό με τα μειωμένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Συχνά αναφέρεται ότι οι προηγούμενες γενιές είχαν υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων αλλά ασκούνταν και περισσότερο, ενώ είχαν πιο απαιτητικές δουλειές.

Η χρήση των φούρνων μικροκυμάτων και η ευκολία στη γρήγορη προετοιμασία του φαγητού φαίνεται πως συνέβαλε στην παχυσαρκία καθώς δεν λειτούργησε ως κίνητρο εναντίον της λαιμαργίας.

Παράλληλα, η έναρξη της λειτουργίας, στη Βρετανία, των σουπερ- μαρκετ το 1948 συνέβαλε στην αύξηση της παχυσαρκίας. Με την εμφάνιση των σουπερ-μαρκετ οι τιμές υποχώρησαν, όπως και η φυσική δραστηριότητα. Επιπλέον, η αρχή της επιδημίας της παχυσαρκίας μπορεί να εντοπιστεί στην εποχή μετά τον β παγκόσμιο πόλεμο.

Μετά το τέλος του, η τεχνολογία άρχισε να αντικαθιστά τη φυσική δραστηριότητα στη δουλειά, αλλά και στην αναψυχή. Ο Dr.David Haslam, διευθυντής του National Obesity Forum, θεωρεί πως ο συνδυασμός και των τριών αιτιών ευθύνεται για την παχυσαρκία.

Όπως δηλώνει, ανήκουμε στη μοναδική γενιά που δεν είχε ποτέ την εμπειρία της έλλειψης τροφής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]