Τρίτος ασθενής στη Βρετανία παρουσίασε λοίμωξη με τον νέο ιό που μοιάζει στον SARS και έγινε το δεύτερο επιβεβαιωμένο περιστατικό στη Βρετανία σε διάστημα μιας εβδομάδας, δείχνοντας ότι η λοίμωξη μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι υγείας στη Βρετανία.

Το νέο περιστατικό που είναι μέλος της οικογένειας άλλου ασθενή ανεβάζει τον αριθμό των περιστατικών λοίμωξης από τον NCoV που έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως σε 11.

Από το σύνολο, 5 απεβίωσαν. Οι περισσότεροι από αυτούς που μολύνθηκαν ταξίδεψαν στη Μέση Ανατολή και 3 διαγνώστηκαν στη Βρετανία.

Ο ιός ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον SARS, κορονοϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα το 2002.

Το UK health protection agency στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι ο ασθενής είναι σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Η επιβεβαιωμένη λοίμωξη σε άνθρωπο χωρίς ιστορικό ταξιδιού στη Μέση Ανατολή υποδεικνύει ότι συνέβη η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και συνέβη στη Βρετανία, δήλωσε ο John Watson.

Πρόσθεσε ότι το νέο περιστατικό ήταν μέλος οικογένειας που βρισκόταν σε στενή προσωπική επαφή με άλλο περιστατικό στη Βρετανία, που επιβεβαιώθηκε προχτές, και που μπορεί να αντιμετώπιζε μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης λόγω άλλων προβλημάτων υγείας.

Οι κορονοϊοί συνήθως εξαπλώνονται όπως άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, ταξιδεύοντας με τα σταγονίδια του αέρα όταν κάποιος βήξει ή φταρνιστεί.

Ωστόσο καθώς ο νέος ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ειδικοί υγείας, δήλωσαν ότι οι ενδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι περιορισμένες.

Ο Watson δήλωσε πως το γεγονός, που μάλλον συνέβη στα 2 τελευταία περιστατικά στη Βρετανία, δεν αποτελεί αιτία για αυξημένο συναγερμό. Δήλωσε ότι αν και το περιστατικό παρέχει ισχυρές ενδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο κίνδυνος λοίμωξης στις περισσότερες περιπτώσεις θωρείται ακόμα πολύ χαμηλός. Πρόσθεσε ότι αν ο νέος κορονοϊός ήταν πιο λοιμώδης θα έπρεπε να είχαμε δει μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών από αυτά που είδαμε μετά την αναφορά του πρώτου, πριν από 3 μήνες.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η επιβεβαίωση ενός νέου περιστατικού στη Βρετανία δεν αλλάζει την αξιολόγηση κινδύνου, αλλά υποδεικνύει ότι ο ιός είναι παρόν.

Πηγές:
Ξένος Τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;