Οι αλκοολικοί που καπνίζουν έχουν περισσότερα προβλήματα με τη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και τη γρήγορη σκέψη σε σχέση με όσους δεν είναι καπνιστές, ανακάλυψαν ερευνητές.

Η πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου επιδεινώνεται με τον καιρό, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του 'Alcoholism: Clinical & Experimental Research.'

Η έρευνα μέτρησε τις νοητικές λειτουργίες.

Η Alecia Dager, του Yale University, δήλωσε ότι η ανεξάρτητη, και που αλληλεπιδρά, επίδραση του καπνίσματος και της χρήσης άλλων ουσιών στη νοητική λειτουργία μεταξύ ανθρώπων με εξάρτηση από το αλκοόλ είναι άγνωστα σε μεγάλο βαθμό.

Πρόκειται για κάτι που προβληματίζει επειδή πολλοί που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ, επίσης καπνίζουν.

Επιπλέον, σε αγωγή για αλκοολισμό, το θέμα του καπνίσματος μπορεί ενδεχομένως να αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Ενήλικες συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Η πρώτη περιέλαβε 39 υγιείς ανθρώπους που δεν κάπνιζαν ποτέ. Οι άλλες ομάδες περιέλαβαν ανθρώπους που αναζητούσαν θεραπεία για αλκοολισμό έχοντας κάνει αποχή για ένα μήνα. Από αυτούς 30 δεν είχαν καπνίσει ποτέ, 21 ήταν πρώην καπνιστές και 68 καπνιστές.

Ο ερευνητής Timothy Durazzo, δήλωσε ότι οι ερευνητές εστίασαν στην επίδραση του χρόνιου καπνίσματος και της αύξησης της ηλικίας στη νόηση επειδή προηγούμενη ερεύνα έδειξε ότι καθένας έχει ανεξάρτητη αρνητική επίδραση σε πολλές πλευρές νόησης και βιολογίας του εγκεφάλου σε ανθρώπους με και χωρίς διαταραχές χρήσης αλκοόλ.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη νοητική ικανότητα των συμμετεχόντων σε διάφορες περιοχές.

Ο Durazzo, του University of California, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι στον ένα μήνα αποχής όσοι κάπνιζαν και ήταν εξαρτημένοι από το αλκοόλ είχαν μεγαλύτερη από τη φυσιολογική επίπτωση στις μετρήσεις μάθησης, μνήμης, ταχύτητας επεξεργασίας, κρίσης και επίλυσης προβλημάτων και καλές κινητικές ικανότητες.

Αντίθετα σε ανθρώπους με προβλήματα αλκοολισμού όσοι δεν κάπνισαν ποτέ και οι πρώην καπνιστές έδειξαν ισοδύναμες αλλαγές σε όλες τις μετρήσεις με την αύξηση της ηλικίας όπως και η ομάδα ελέγχου που δεν κάπνισε ποτέ.

Ο Durazzo δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ο συνδυασμός εξάρτησης από το αλκοόλ και το ενεργό χρόνιο κάπνισμα συνδέεται με μη φυσιολογική εξασθένηση σε πολλές νοητικές λειτουργίες με το πέρασμα των χρόνων. Πρόσθεσε ότι οι συνδυασμένες επιδράσεις των συγκεκριμένων ουσιών είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς και γίνονται ακόμα πιο εμφανείς σε μεγαλύτερη ηλικία.

Τόνισε ότι άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή και η άσκηση μπορεί ενδεχομένως επίσης να επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της πρόωρης αποχής. Πρόσθεσε ότι υποβόσκουσες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, καθώς και ψυχικές νόσοι όπως η κατάθλιψη και η μετατραυματική διαταραχή, μπορούν επίσης ενδεχομένως να παίξουν ρόλο.

Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, το χρόνιο κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο οξειδωτικής βλάβης στον εγκέφαλο.

Η οξειδωτική βλάβη προκύπτει από αυξημένα επίπεδα ελευθέρων ριζών και άλλες ουσίες που τραυματίζουν άμεσα νευρώνες και άλλα κύτταρα του εγκεφάλου.

Ο Durazzo εξήγησε ότι το κάπνισμα και η υπερβολική χρήση αλκοόλ εκθέτουν τον εγκέφαλο σε μεγάλη ποσότητα ελεύθερων ριζών.

Ενώ η έρευνα συνέδεσε την εξάρτηση από το αλκοόλ και το κάπνισμα με την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου, δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν ότι άνθρωποι που αναζητούν θεραπεία για την κατάχρηση αλκοόλ θα πρέπει να λάβουν βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος.

Πηγές:
'Alcoholism: Clinical & Experimental Research.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι