Οι ήρωες και οι ψυχοπαθείς μπορεί ενδεχομένως να έχουν κάτι κοινό, σύμφωνα με νέα έρευνα που συνδέει χαρακτηριστικά ψυχοπαθολογικής προσωπικότητας με μη εγωιστική συμπεριφορά.
Ο ερευνητής Scott Lilienfeld, του Emory University στην Ατλάντα, δήλωσε ότι το εύρημα μπορεί να φαίνεται περίεργο δεδομένου ότι η έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους είναι σημαντικό στοιχείο της ψυχοπάθειας, η οποία χαρακτηρίζεται επίσης από παρορμητικότητα, έλλειψη τύψεων και επιφανειακή γοητεία. Ωστόσο ορισμένα στοιχεία προσωπικότητας των ψυχοπαθών μπορεί να είναι ενδεχομένως θετικά σε ορισμένες καταστάσεις, δήλωσε.
Ο Lilienfeld δήλωσε ότι χαρακτηριστικά προσωπικότητας μπορεί να είναι καλά ή κακά με βάση το άτομο και την κατάσταση, καθώς και με το πώς διοχετεύονται.Για παράδειγμα, η ατρόμητη κυριαρχία, που περιγράφει μια γενναιότητα που φαίνεται συχνά στους ψυχοπαθείς, δήλωσε. Πρόσθεσε ότι το να είναι κάποιος ατρόμητος έχει τις αρνητικές του πλευρές αλλά μπορεί να έχει και τις θετικές, όπως το να είναι κάποιος ήρωας.
Πολλοί ψυχοπαθείς ορισμένες φορές επιδεικνύουν αλτρουιστικές πλευρές και ορισμένες φορές ήρωες φέρονται άσχημα σε άλλους τομείς της ζωής τους.
Περιστατικά αντιφατικών συμπεριφορών ώθησαν τους ερευνητές να εξετάσουν τις σχέσεις μεταξύ χαρακτηριστικών ψυχοπαθούς προσωπικότητας και του ηρωισμού.
Σε 2 έρευνες σε φοιτητές, με 243 εθελοντές και σε μια έρευνα 457 ενηλίκων που επιλέχθηκαν online, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με ηρωικές πράξεις, ακόμα και μικρές.
Οι εθελοντές υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ προσωπικότητας για να αξιολογηθεί το επίπεδο των στοιχείων ψυχοπαθολογίας-κανένας δεν ήταν από τους 10 πιο αντιφατικούς ψυχοπαθείς, αλλά επειδή η προσωπικότητα είναι φάσμα, ορισμένοι ήταν πιο κοντά σε σχέση με άλλους.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι μερικά χαρακτηριστικά της ψυχοπάθειας συνδέονται πράγματι με ηρωική συμπεριφορά.
Σε ένα δείγμα φοιτητών και σε αυτό των ενηλίκων ένα στοιχείο της προσωπικότητας του ψυχοπαθούς, η ατρόμητη κυριαρχία, συνδέθηκε με μεγαλύτερο ηρωισμό και αλτρουισμό προς τους ξένους.
Στο άλλο δείγμα των φοιτητών άνθρωποι που είχαν υψηλότερα επίπεδα παρορμητικής αντικοινωνικότητας ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν ηρωισμό.
Οι ατρόμητοι και όσοι έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά μπορεί να είναι πιο πιθανό να ψεύδονται σε σχέση με τον μέσο άνθρωπο. Για να ελέγξουν την πιθανότητα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μερικές ‘λαθραίες’ ερωτήσεις στις έρευνες. Ορισμένες σχεδιάστηκαν για να αποκαλυφθούν οι εγωκεντρικοί άνθρωποι που απάντησαν ‘ναι’ σε ερωτήσεις σχετικά με το αν θα αναλάμβαναν τον έλεγχο ενός αεροπλάνου κατά τη διάρκεια σεναρίου επικείμενης συντριβής ή αν θα έσωζαν ανθρώπους από έκρηξη ηφαιστείου οι οποίοι θεωρήθηκε ότι ψεύδονταν και απομακρύνθηκαν από την έρευνα.
Ορισμένες από τις άλλες ερωτήσεις ήταν πιο απαλές και σχεδιασμένες ώστε να εντοπίσουν ανθρώπους που απαντούσαν ερωτήσεις με τρόπο που να φαίνονται καλοί. Οι ερευνητές ήλεγξαν στατιστικά για υψηλά σκορ σε τέτοιες ερωτήσεις.
Ο Lilienfeld δήλωσε ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών μπορεί να προσαρμόζονται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Αν και εκ των υστέρων φαίνεται ότι ο γενναίος, παρορμητικός ή ατρόμητος μπορεί να τρέξει σε φλεγόμενο κτίριο ή να ανασύρει ένα θύμα από το αυτοκίνητο, η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει να απαντηθεί η ερώτηση αν οι ήρωες γεννιούνται ή γίνονται.
Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιθανό να βρίσκονται στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή και να λάμψουν στην περίσταση, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, δήλωσε ο ερευνητής. Άλλοι μπορεί να προορίζονται για αυτό.
Ο Lilienfeld δήλωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο ηρωισμός μπορεί να τους βρει, ενώ σε άλλες μπορεί να εμφανίσουν ηρωισμό λόγω του ποιοι είναι.
Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα αποτελέσματα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού 'Journal of Research in Personality.'
Πηγές:
'Journal of Research in Personality.'
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές