Παιδιά γυναικών που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ στην εγκυμοσύνη δεν φαίνεται να έχουν προβλήματα νευροανάπτυξης όσον αφορά την ισορροπία, αναφέρει νέα βρετανική έρευνα.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μακροπρόθεσμη επίπτωση του ποτού στην υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξετάζοντας 7.000 παιδιά 10 ετών για τις ικανότητες ισορροπίας, μέθοδο που προσφέρει αξιόπιστη αντιπροσώπευση της νευροανάπτυξης του εμβρύου.
Για την έρευνα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίστηκε μεταξύ 3-7 ποτηριών αλκοόλ την εβδομάδα.
Η ερευνητική ομάδα προειδοποίησε ωστόσο ότι άλλοι παράγοντες, όπως η εύπορη κατάσταση της μητέρας και η εκπαίδευση μπορεί να επηρέασαν τα ευρήματα.
Ο ερευνητής John Mcleod, δήλωσε ότι το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ από εγκύους είναι καλή για τα παιδιά τους και υπάρχουν λόγοι να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με άλλα μηνύματα για τα ‘οφέλη’ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ από αυτές.
Ωστόσο δεν υπάρχουν ούτε ισχυρές ενδείξεις για σημαντικά επιβλαβείς επιδράσεις.
Ο Macleod, του University of Bristol, σημειώνει τα αποτελέσματα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘BMJ Open’.
Η έρευνα ακολουθεί άλλη βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, που δεν ανέφερε σχέση μεταξύ της ελαφριάς κατανάλωσης ποτού στην εγκυμοσύνη και του αυξημένου κινδύνου για νοητικά προβλήματα σε παιδιά ηλικίας 7 ετών.
Για τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες εστίασαν σε 6.915 παιδιά
Η ομάδα πρώτα ανέλυσε συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ των μητέρων όπως αναφέρθηκαν από αυτές. στις 18 εβδομάδες εγκυμοσύνης και όταν τα παιδιά ήταν 4 ετών.
Η πλειοψηφία των μητέρων, το 70%, δήλωσε ότι δεν κατανάλωσε αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, ενώ το 25% δήλωσε ότι κατανάλωσε ποτό στην ακτίνα της χαμηλής έως μέτριας ποσότητας σε εβδομαδιαία βάση. Μεταξύ αυτών, μια στις 7 είχε υπερβολική κατανάλωση, δηλαδή τουλάχιστον 4 ποτήρια τη φορά.
Στην ηλικία των 4 ετών, ποσοστό 50% των μητέρων δήλωσαν ότι κατανάλωσαν 3 έως 7 ποτήρια αλκοόλ εβδομαδιαίως. Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι όσες έπιναν μέτριες ποσότητες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, πιο εύπορες και πιο μορφωμένες.
Στην ηλικία των 10, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε 2 τεστ. Tο αποτέλεσμα ήταν ότι η μέτρια κατανάλωση ποτού από την έγκυο και μετά τον τοκετό φάνηκε να συνδέεται με καλύτερη, γενικά, ισορροπία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στατική ισορροπία.
Γενετική εξέταση των μητέρων αποκάλυψε επιπλέον ότι τα παιδιά που είχαν μητέρες με γονίδιο ‘χαμηλού αλκοόλ’ δεν είχαν χειρότερη απόδοση στα τεστ ισορροπίας σε σχέση με αυτά των οποίων οι μητέρες δεν έφεραν το γονίδιο.
Η Dr. Francine Einstein, του Montefiore Medical Center στη Νέα Υόρκη, περιέγραψε την έρευνα ως ενδιαφέρουσα, ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να λαμβάνονται με επιφύλαξη οι αναφορές από τις ίδιες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ.
Η ακριβής αξιολόγηση της ποσότητας του αλκοόλ στην οποία έχει εκτεθεί ένα παιδί είναι δύσκολη. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει επίσης να αξιολογηθούν ικανότητες ανάγνωσης και μαθηματικών, όπως και η επίδραση άλλων παραγόντων, όπως η ευμάρεια της οικογένειας, στην απόδοση.
Για τους λόγους αυτούς είναι διστακτική να πει στις πελάτισσες της ότι το ποτό στην εγκυμοσύνη είναι καλή ιδέα.
Πηγές:
‘BMJ Open’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι