Ένα φάρμακο για την υπέρταση θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει όπλο κατά του καρκίνου, ανοίγοντας τα αιμοφόρα αγγεία όγκων.
Χορηγούμενο σε συνδυασμό με τα συμβατικά φάρμακα κατά του καρκίνου θα μπορούσε να βελτιώσει το προσδόκιμο επιβίωσης, πιστεύουν ειδικοί.
Μετά από επιτυχή δοκιμή σε ποντικούς, οι γιατροί σχεδιάζουν να χορηγήσουν τη λοσαρτάνη σε ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος, για να διαπιστωθεί αν μπορεί να αντιμετωπίσει τη νόσο.
Επί του παρόντος, μόνο το 5% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος επιζούν για τουλάχιστον 5 χρόνια. Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στο ότι μόνο ένας στους 10 ανθρώπους με τη νόσο έχει όγκο που μπορεί να εγχειριστεί.
Ερευνητές στο Massachusetts General Hospital, στις ΗΠΑ, επιλέγουν εθελοντές ασθενείς με μη εγχειρήσιμο καρκίνο στο πάγκρεας, για να δοκιμάσουν το νέο συνδυασμό φαρμάκων, τη χημειοθεραπεία και τη λοσαρτάνη.
Αν και η αγωγή δεν θα τους θεραπεύσει, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα δώσει περισσότερους μήνες ή χρόνια ζωής στους ασθενείς.
Η λοσαρτάνη έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο από μια δεκαετία ως ασφαλές φάρμακο για την αρτηριακή πίεση. Δρα οδηγώντας τα αγγεία σε χαλάρωση ή διαστολή, ώστε να μεταφέρουν περισσότερο αίμα μειώνοντας την πίεση.
Η ερευνητική ομάδα από τη Μασαχουσέτη, ανακάλυψε ότι το φάρμακο ήταν ωφέλιμο στους ποντικούς με καρκίνο μαστού και παγκρέατος.
Βελτίωσε τη ροή αίματος μέσα και γύρω από τους όγκους, επιτρέποντας να φθάσει στο στόχο περισσότερο φάρμακο της χημειοθεραπείας.
Οι ποντικοί στους οποίους χορηγήθηκε η αγωγή, παρά η χημειοθεραπεία μόνη, επέζησαν περισσότερο.
Η Dr Emma Smith, από το Cancer Research, δήλωσε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν τα συγκεκριμένα φάρμακα δρουν στους ανθρώπους όπως στους ποντικούς. Ενδεχομένως δεν είναι ασφαλή για όλους τους ασθενείς ή αν συνδυάζονται με άλλες αγωγές κατά του καρκίνου, επομένως περιμένουμε τις απαντήσεις από τις κλινικές δοκιμές.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature Communications’.
Πηγές:
‘Nature Communications’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη