Η Έρευνα για την υγεία και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με αυτήν (Έρευνα HBSC/WHO), μελέτησε τη χρήση προφυλακτικού από τους εφήβους στις χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής. Μεταξύ των σεξουαλικά ενεργών 15χρονων εφήβων, ποσοστό 78% ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό την τελευταία φορά που είχαν σεξουαλική επαφή (με το ποσοστό να κυμαίνεται από 69% μεταξύ των αγοριών στη Σουηδία έως 91% των αγοριών στην Εσθονία). Παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω ποσοστά αποτελούν μάλλον θετικό στοιχείο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι έφηβοι που κάνουν σεξ χρησιμοποιούν προφυλακτικό ή άλλες μεθόδους προφύλαξης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το AIDS.

Αναφορικά με τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας στην Ελλάδα, το 2010, 3 στους 10 εφήβους (28,6%) ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή με το ποσοστό των αγοριών να είναι υπερδιπλάσιο αυτού των κοριτσιών (39% και 18%, αντίστοιχα).
Για τους εφήβους με ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές, το πιο διαδεδομένο μέτρο αντισύλληψης είναι το προφυλακτικό (86,3%). Μεταξύ του 2002 και του 2010, δεν καταγράφονται σημαντικές μεταβολές στο ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν χρήση προφυλακτικού κατά την τελευταία σεξουαλική επαφή τους (84,1% το 2002, 80,2% το 2006 και 81,4% το 2010). Ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι ποσοστό 22% των εφήβων που είχαν ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία, αναφέρουν ότι την τελευταία φορά που είχαν σεξουαλική επαφή δεν έλαβαν κανένα μέτρο προφύλαξης.

Αν και το ποσοστό εφήβων που αναφέρουν χρήση προφυλακτικού στη χώρα μας είναι υψηλό, η σεξουαλική αγωγή των μαθητών οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα καθώς, πέραν του κινδύνου μόλυνσης από ΣΜΝ, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι έφηβοι ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή μόνον όταν είναι πραγματικά έτοιμοι και ότι, όταν το κάνουν, χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Η ταυτότητα της Έρευνας στην Ελλάδα

Στη χώρα μας το πρόγραμμα πραγματοποιείται από το ΕΠΙΨΥ από το 1998 σε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 5.000 μαθητών εφηβικής ηλικίας (ΣΤ΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου) από 306 σχολικές μονάδες. Οι μαθητές απαντούν σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο μέσα στις τάξεις τους.

Η διεθνής έρευνα θα επαναληφθεί το 2014 ενώ έως σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί η οικονομική υποστήριξη για τη διεξαγωγή της στη χώρα μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024