Τα μήλα θα μπορούσαν να δώσουν παρόμοια ώθηση με φάρμακα όπως οι στατίνες στην υγεία του καρδιαγγειακού, ενώ δεν έχουν παρενέργειες, σημειώνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο περιοδικό ‘BMJ’.

Οι ερευνητές βασίζουν την υπόθεσή τους σε μοντέλα και όχι σε άμεση επιστημονική έρευνα.
Έρευνα αναφέρει ότι περισσότεροι από τα δυο τρίτα των ενηλίκων δεν καταναλώνουν τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, που συνιστάται.

Αν και 9 στους 10 ανθρώπους μπορούν να καταναλώσουν τουλάχιστον μια μερίδα την ημέρα, ο Dr Adam Briggs δήλωσε ότι όλοι ενδεχομένως μπορούμε να ωφεληθούμε από τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Μέσω υπολογισμών, αν ενήλικες όλων των ηλικιών μπορούσαν να καταναλώνουν μια επιπλέον μερίδα φρούτου ή λαχανικού την ημέρα θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέχρι 11.000 θάνατοι από αγγειακά αίτια τον χρόνο.

Το γνωστό γνωμικό ‘ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα’ είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους άνω των 50 ετών, που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αγγειακές νόσους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την επίδραση στα πιο κοινά αίτια θνησιμότητας από αγγειακό πρόβλημα, της συνταγογράφησης είτε μιας στατίνης την ημέρα είτε ενός μήλου, σε ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Υποθέτοντας ότι τουλάχιστον 7 σε κάθε 10 ανθρώπους υιοθετούν τη συμβουλή, οι στατίνες θα μπορούσαν να σώσουν 9.400 ζωές και ένα μήλο την ημέρα 8.500 ζωές το χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς.

Ο Dr Briggs δήλωσε ότι το γνωστό γνωμικό για τα μήλα είναι σωστό. Η έρευνα δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορούν να γίνουν μικρές αλλαγές στη διατροφή και ότι τα φάρμακα σε συνδυασμό με πιο υγιεινό τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν τη διαφορά όσον αφορά την πρόληψη της καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Dr Peter Coleman, του Stroke Association, δήλωσε ότι όλοι μπορούν να ωφεληθούν από την ισορροπημένη διατροφή.

Τα μήλα είναι γνωστά ως φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και χημικών ουσιών που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία είναι ωφέλιμα για την υγεία και ευεξία.

Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα έδειξε ότι ως μέρος διατροφής πλούσιας σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ένα μήλο καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιοπάθειας.

 

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών
Στις Σέρρες το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα από τον ιο του Δυτικού Νείλου για φέτος