Ο σχολικός εκφοβισμός (bulling) αφήνει διαρκή σημάδια στο σώμα και την ψυχή των παιδιών μετά τον τερματισμό του, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο εκφοβισμός είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία των παιδιών που αποτελούσαν επανειλημμένως στόχο και συνδεόταν με φτωχότερη ψυχική και σωματική υγεία, αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι τα θύματα του πρόσφατου εκφοβισμού είχαν χειρότερη απόδοση σε σχέση με μαθητές που υπέστησαν εκφοβισμό στο παρελθόν.

Οι επιπτώσεις του εκφοβισμού μπορούν να γίνουν χιονοστιβάδα με τον καιρό, δήλωσε η ερευνήτρια Laura Bogart, του Boston Children's Hospital.

Παιδιά που υπέστησαν συνεχόμενο εκφοβισμό, όπως σε περισσότερες από μια τάξεις, είχαν πιο σοβαρές επιπτώσεις.
Η Bogart δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αποτελούν ισχυρό επιχείρημα για έγκαιρη παρέμβαση στον εκφοβισμό.

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 4.300 μαθητές. Συνέλεξαν στοιχεία από διάφορες τάξεις, τους γονείς τους και στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα εκφοβισμού. Οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τη σωματική και ψυχική υγεία τους.
Μέχρι την 1η λυκείου, περίπου το 30% των μαθητών είχε υποστεί εκφοβισμό.

Μαθητές που δεν είχαν υποστεί εκφοβισμό ποτέ, ανέφεραν ότι ήταν πιο υγιείς ψυχολογικά.

Ωστόσο, ακόμα και μαθητές που είχαν υποστεί εκφοβισμό στο μακρινό παρελθόν είχαν ψυχικές πληγές διαρκείας, αν και όχι στην ίδια έκταση με όσους είχαν υποστεί εκφοβισμό πρόσφατα ή που υπέστησαν επανειλημμένως εκφοβισμό.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα συναισθηματικά σημάδια του εκφοβισμού μπορεί να παραμείνουν πολύ καιρό μετά τον τερματισμό του.
Τα ευρήματα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό 'Pediatrics.'



 

Πηγές:
'Pediatrics.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου
ΦΣΘ: Δωρεά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταθρό στη μνήμη θύματος των Τεμπών