Η αύξηση των περιστατικών υπέρτασης βρίσκεται εκτός ελέγχου παγκοσμίως, με τον αριθμό των ασθενών να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ένα δισ. μέσα στην επόμενη εικοσαετία, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ένας στους τέσσερις ενήλικες παρουσιάζει ήδη την πάθηση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού και θανάτου.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής ενδεχομένως θα οδηγήσει σε υπέρταση 1,56 δις ανθρώπους μέχρι το 2025, παρουσιάζοντας αύξηση από τα 972 εκατ. που ήταν το 2000, αναφέρει το περιοδικό ‘Lancet’.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ελλιπής τήρηση της θεραπευτικής αγωγής.

Παρά την πολύ αποτελεσματική αγωγή, σπανίως φτάνουν οι ασθενείς στα επιθυμητά επίπεδα-στόχο όσον αφορά την αρτηριακή πίεση. Στην έκθεση αναφέρεται ότι πολλοί ασθενείς πιστεύουν ότι η υπέρταση είναι μια νόσος που μπορεί να θεραπευτεί και σταματούν ή μειώνουν τη φαρμακευτική αγωγή όταν διαπιστώσουν ότι η πίεση έχει μειωθεί.

Οι συγγραφείς της μελέτης καλούν τους γιατρούς να μεταδώσουν το μήνυμα ότι η υπέρταση είναι το πρώτο και εύκολα μετρήσιμο σημάδι ότι πολλά όργανα του οργανισμού δέχονται επίθεση.

Σήμερα ένα άτομο στο δυτικό κόσμο έχει περισσότερες από 90% πιθανότητες να εκδηλώσει υπέρταση κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η καθιστική ζωή, η διατροφή πλούσια σε αλάτι, η χρήση καπνού και αλκοόλ, όπως και οι κατεργασμένες και λιπαρές τροφές δείχνουν ότι το πρόβλημα εξαπλώνεται με επικίνδυνους ρυθμούς από τις ανεπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Καθηγητής Gareth Beevers, της Ένωσης Υπέρτασης της Βρετανίας θεωρεί ότι η υπέρταση αποτελεί ωρολογιακή βόμβα και θα πρέπει το θέμα να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Θεωρεί πως μπορεί να εμποδιστεί, αν οι άνθρωποι όλων των ηλικιών αρχίσουν να προσέχουν τον τρόπο ζωής τους και λάβουν τα σωστά μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης του κινδύνου.

Η Dr. Isabel Lee σημειώνει πως κάθε πέντε λεπτά στη Βρετανία κάποιος προσβάλλεται από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο ποσοστό 40% των επεισοδίων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με τον έλεγχο της υπέρτασης.

Η ειδικός τονίζει ότι είναι σημαντική η τακτική μέτρηση της πίεσης αλλά εξίσου σημαντικό είναι οι άνθρωποι που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή να τη συνεχίσουν ακόμα και αν η πίεση επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Οι άνθρωποι με πρόβλημα υπέρτασης θα πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους και να μειώσουν τον κίνδυνο υπέρτασης με το να διακόψουν το κάπνισμα, να ασκούνται τακτικά και να τρέφονται υγιεινά.

Πηγές:
‘Lancet’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD