Ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι βλαβερή, σύμφωνα με ερευνητές του Leeds.
Η έρευνα είναι η πιο πρόσφατη σε μια μακρά συζήτηση για το αν είναι ασφαλές να πίνει αλκοόλ μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Epidemiology and Community Health’, υποδεικνύουν ότι αυξάνονται οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη είναι γνωστό ότι είναι βλαβερή, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.264 γυναίκες στο Leeds έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερου αλκοόλ σε σχέση με το όριο των 2 μονάδων που υπάρχει στη Βρετανία, διπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού αλλά ακόμα και η κατανάλωση μέχρι το όριο αυξάνει τον κίνδυνο.

Η ερευνήτρια Camilla Nykjaer, δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ ευαίσθητο θέμα. Δεν επιθυμεί να πανικοβληθούν οι έγκυες και σημειώνει ότι ο ατομικός κίνδυνος είναι στην πραγματικότητα χαμηλός.

Δεν θα έπρεπε να πίνουν και θα πρέπει να σταματήσουν, αν πίνουν στην εγκυμοσύνη, πρόσθεσε.

Ωστόσο, έρευνα σε 11.000 πεντάχρονα παιδιά που πραγματοποιήθηκε από το University College London, έδειξε ότι η κατανάλωση μιας ή δυο μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν αυξάνει τον κίνδυνο αναπτυξιακών προβλημάτων στο παιδί.

Η καθηγήτρια, Yvonne Kelly, που πραγματοποίησε εκείνη την έρευνα δήλωσε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ βλαβερή, αλλά σε χαμηλά επίπεδα στην έρευνα που πραγματοποίησε δεν παρατήρησε αρνητική επίδραση στην παιδική ηλικία.

 

 

Πηγές:
‘Journal of Epidemiology and Community Health’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
ΕΟΔΥ: Άσκηση επί χάρτου για πιθανά κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους