Γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη της κύησης, μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας μελλοντικά, σύμφωνα με το Counsel and Hea.

Σε έρευνα που διήρκεσε 20 χρόνια, ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 898 γυναικών, μεταξύ 18 και 30 ετών. Πριν συλλάβει, κάθε γυναίκα αξιολογήθηκε για να διαπιστωθεί ο κίνδυνος μελλοντικής εμφάνισης καρδιοπάθειας.

Στη συνέχεια οι γυναίκες εξετάστηκαν και πάλι για διαβήτη και άλλες μεταβολικές νόσους. Δώδεκα χρόνια, κατά μέσον όρο, μετά τον τοκετό, μετρήθηκε πάλι η σκληρότητα της καρωτίδας των γυναικών.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Journal of the American Heart Association', αποκάλυψε ότι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη της κύησης, στη συνέχεια είχαν σκλήρυνση των καρωτίδων σε σύγκριση με γυναίκες που δεν εμφάνισαν ποτέ διαβήτη της εγκυμοσύνης.

Η ερευνήτρια, Erica P. Gunderson, του Kaiser Permanente Northern California, στο ‘Οκλαντ, δήλωσε ότι ο διαβήτης της κύησης μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί πρώιμο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια στις γυναίκες. Το εύρημα υποδεικνύει ότι ένα ιστορικό διαβήτη της κύησης μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την ανάπτυξη αρτηριοσκλήρυνσης πριν την έναρξη του διαβήτη και μεταβολικών νόσων, που έχουν συνδεθεί με την καρδιοπάθεια.

 

Πηγές:
'Journal of the American Heart Association'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ