Η κατανάλωση τουλάχιστον 7 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα είναι πιο υγιεινή από τις 5 που συνιστώνται και θα μπορούσε να επιμηκύνει τη ζωή, δήλωσαν ειδικοί.

Έρευνα σε 65.226 ανθρώπους υπέδειξε ότι όσο πιο πολλά φρούτα και λαχανικά έτρωγαν τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να πεθάνουν-σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι 7 μερίδες την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιοπάθεια.
Ερευνητές του University College London, εξέτασαν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων.
Ανέλυσαν στοιχεία του 2001-2008 που παρείχαν μια ιδέα παρά τις συνεχόμενες διατροφικές συνήθειες.

Η έρευνα εστίασε στη γενική θνησιμότητα, καθώς και στη θνησιμότητα από καρκίνο, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο και ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία υποχωρούσε καθώς αυξανόταν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία στη διάρκεια της έρευνας μειώθηκε κατά 42%, για 7 ή περισσότερες μερίδες ημερησίως.
Τα φρέσκα λαχανικά είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση, ακολουθούμενα από τη σαλάτα και έπειτα τα φρούτα.
Ο φρουτοχυμός δεν είχε όφελος, ενώ τα φρούτα σε κονσέρβα φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας-πιθανόν λόγω του σιροπιού που περιέχει ζάχαρη.

Η ερευνήτρια Dr Oyinlola Oyebode δήλωσε ότι το μήνυμα της έρευνας είναι ότι όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά τρώμε τόσο λιγοστεύουν οι πιθανότητες θνησιμότητας σε οποιαδήποτε ηλικία.
Πρόσθεσε ότι φρούτα και λαχανικά μπορεί ενδεχομένως να έχουν προστατευτική επίδραση έναντι νόσων καθώς περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία επιδιορθώνουν την κυτταρική βλάβη.
Παράλληλα περιέχουν μικροθρεπτικές ουσίες και ίνες, που είναι ωφέλιμες για την υγεία.Πρόσθεσε ότι με τη λέξη μερίδα εννοούνται 80 γρ., δηλαδή ένα μεγάλο φρούτο ή μια χούφτα μικρότερα φρούτα ή λαχανικά.

Ορισμένοι ειδικοί δήλωσαν ότι η έρευνα δεν είναι καταληκτική και ότι άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών