Ένα βήμα πιο κοντά στην πρώιμη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον βρίσκονται οι επιστήμονες. Η ερευνητική ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Βλάμου παρουσίασε τον βασικό μηχανισμό τεσσάρωνκυκλωμάτων ηλεκτροφυσιολογίας, τα οποία καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον και την οντολογική συσχέτιση αυτών των κυκλωμάτων. Η σημαντική αυτή παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Γηριατρική και την έρευνα και πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νόσων, GeNeDis 2014.
Βάσει αυτού του μηχανισμού θα καθοριστούν οι βιοδείκτες που προκαλούν τη νόσο του Πάρκινσον, θα συγκεντρωθούν τα κλινικά δεδομένα και θα δημιουργηθεί το πρωτόκολλο πρώιμης διάγνωσής της.
Οι βασικοί ερευνητές- μέλη της ομάδας Βλάμου- οι οποίοι πραγματοποίησαν τις σχετικές παρουσιάσεις είναι η υποψήφια διδάκτορας κα. Μαρία Ψύχα και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής κ. Αθανάσιος Αλεξίου.
Όπως είπε ο κ. Βλάμος, η ερευνητική διαδικασία δημιουργίας του πρωτοκόλλου πρώιμης διάγνωσης για τη νόσο του Πάρκινσον αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, ακολουθώντας την ίδια μέθοδο με αυτή της πρώιμης διάγνωσης για το Αλτσχάιμερ (ξεκίνησε το 2011), που σήμερα βρίσκεται ήδη στην δεύτερη φάση των κλινικών μελετών, κατά τις οποίες θα συγκεντρωθούν τα κλινικά δεδομένα 1.000 περιπτώσεων, που θα επιβλέπει ένα διεθνές ελεγκτικό συμβούλιο.
Σε δηλώσεις του ο κ. Βλάμος τόνισε: “Η νόσος του Πάρκινσον βασίζεται σε έναν πιο σύνθετο μηχανισμό από αυτόν του Αλτσχάιμερ, καθώς εμπλέκονται σε αυτήν τέσσερα κυκλώματα ηλεκτροφυσιολογίας του ανθρώπινου οργανισμού, τα οποία φαίνεται να επηρεάζονται από το εξωτερικό περιβάλλον, σε αντίθεση με τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία εμφανίζεται σε ένα μόνο κύκλωμα υψηλής αγωγιμότητας του εγκεφάλου”.
* Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου Genedis 2014 και καθ' όλη τη διάρκειά του, στο ξενοδοχείο Corfu Holiday Palace, πραγματοποιείται έκθεση ζωγραφικής με θέμα “Science in Art”, της υποψήφιας διδάκτορα του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κας Πολίνας Σίμου. Η έκθεση παρουσιάζει την εξελικτική δυνατότητα του ανθρώπου και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής του μέσω της επιστήμης.
Λίγα λόγια για το συνέδριο
Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Γηριατρική και την έρευνα και πρόληψη των νευροεκφυλιστικών νόσων, πραγματοποιείται στην Κέρκυρα από 10 έως 13 Απριλίου 2014. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τρείς από τους πιο σύγχρονους και δημοφιλείς επιστημονικούς κλάδους θα “συνυπάρξουν” σε ένα συνέδριο, το οποίο θα φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα των κλάδων της γενετικής, της γηριατρικής και των νευροεκφυλιστικών νόσων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο συνέδριο Genedis 2014, μεταξύ άλλων, το “παρών” δίνουν στο σημαντικότερο ιατρικό γεγονός της χρονιάς: ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος ομογενής επιστήμονας που αφιερώθηκε στην έρευνα για το Αλτσχάιμερ καθηγητής Νικόλαος Ρομπάκης από τη Νέα Υόρκη, ο δρ. Γεώργιος Παξινός από την Αυστραλία που χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο καθηγητής Μπέντζαμιν Βόλοζιν του κέντρου για τη νόσο Alzheimer του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, ο Άρνο Φιλίνγκερ διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλάνκ της Λειψίας, ο καθηγητής Γηριατρικής - Ψυχιατρικής Παντελεήμων Γιαννακόπουλος από τη Γενεύη, ο δρ. Βασίλης Ντζιαχρήστος ο Έλληνας που "χρωματίζει" τα καρκινικά κύτταρα από το Μόναχο, ο καθηγητής Νευρολογίας - Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Μπούρας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, και άλλοι.
Το συνέδριο GeNeDis 2014 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τη διοργάνωσή του Συνεδρίου έχει αναλάβει το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Science View.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Μαθητές από τη γενέτειρα των ευεργετών πρόσφεραν νότες χαράς
18 κρούσματα mpox το διάστημα Νοέμβριος - Δεκέμβριος
ΕΟΔΥ: Οδηγίες πρόληψης των ιώσεων του αναπνευστικού