Ερευνητές εντόπισαν 9 απλές ερωτήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ενδεχομένως αυξημένο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου, καρδιοπάθεια και διαβήτη λόγω του οικογενειακού ιστορικού τους.

Το ερωτηματολόγιο που εξετάζει το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση στοιχείων σχετικά με την ευαισθησία κάποιου για καρκίνο μαστού, ωοθηκών, εντέρου και προστάτη, καθώς και για μελάνωμα, καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κατανόηση της διαδικασίας προληπτικής αγωγής για τον καρκίνο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Ο ερευνητής του University of Melbourne Jon Emery δήλωσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη του είδους της που επιβεβαιώνει το ερωτηματολόγιο εξέτασης του οικογενειακού ιστορικού ως εργαλείο για πολλές παθήσεις.

Ο καθηγητής Emery, δήλωσε ότι το εύρημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο στη γενική πρακτική για τον εντοπισμό ανθρώπων που χρειάζονται πιο λεπτομερή συζήτηση σχετικά με το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, διαβήτη ή καρδιοπάθειας και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει γρήγορο εργαλείο για να καλύπτει ακτίνα παθήσεων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, που να έχει επιβεβαιωθεί στην ίδια έκταση με το δικό του.

Πρόσθεσε ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να παραπεμφθούν σε κλινική γενετικής, για να συζητήσουν σχετικά με γενετική εξέταση. ‘Αλλοι μπορεί να χρειαστούν εξέταση για τον καρκίνο σε μικρότερη ηλικία και ρύθμιση του τρόπου ζωής.


Το οικογενειακό ιστορικό παραμένει ο πιο σχετικός γενετικός παράγοντας κινδύνου στην κλινική πρακτική.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών