Νέα ανάλυση δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ της αυπνίας και της υπέρτασης παρά την ύπαρξη πεποιθήσεων ότι οι 2 παθήσεις σχετίζονται.
Σε έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Journal of Clinical Psychiatry’’, ο Dr. Nicholas Vozoris, του St. Michael’s Hospital στο Τορόντο, εξέτασε στοιχεία σχεδόν 13.000 Αμερικανών και δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ αυπνίας και υπέρτασης.

Ο Vozoris επέλεξε να μελετήσει τη σχέση έχοντας παρατηρήσει ότι πολλοί από τους ασθενείς ανησυχούσαν ότι η αυπνία τους μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει σε άλλα προβλήματα υγείας.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ της άπνοιας ύπνου και αρνητικών αποτελεσμάτων στο καρδιαγγειακό, που μπορεί να έχουν οδηγήσει ορισμένους να αναρωτιούνται αν άλλες διαταραχές ύπνου, όπως η αυπνία, μπορεί να συνδέονται με καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, η άπνοια ύπνου και η αυπνία είναι εντελώς διαφορετικά θέματα, δήλωσε ο Vozoris.

Ενώ υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι άνθρωποι με αυπνία έχουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες στο αίμα, που δυνητικά θα μπορούσαν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, ο ερευνητής σημειώνει ότι είχαν μη καταληκτικά αποτελέσματα.

Άλλες προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει θετική σχέση μεταξύ της αυπνίας και της υπέρτασης και χρησιμοποίησαν μικρότερες επιλεγμένες ομάδες ασθενών και μόνο παρατήρησαν υποκειμενικά μέτρα υπέρτασης, όπως αν ένας ασθενής ακολουθούσε αντιυπερτασική αγωγή.
Ο Vozoris εξέτασε υποκειμενικές και αντικειμενικές μετρήσεις, περιλαμβανομένης της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης.
Η ανάλυση εξέτασε επίσης αν υπήρχε σχέση μεταξύ της συχνής αυπνίας και της υπέρτασης και ανακάλυψε αρνητική σχέση.
Ο Vozoris δήλωσε ότι το γεγονός πως ακόμα και άνθρωποι με πιο σοβαρή αυπνία δεν εμφάνισαν σχέση, το εύρημα παρέχει εντυπωσιακές ενδείξεις ότι πιθανόν δεν υπάρχει πραγματική σχέση μεταξύ των δυο.

Τα ευρήματα θα πρέπει να καθησυχάσουν ανθρώπους που πάσχουν από αυπνία.

Ο Vozoris, δήλωσε ότι άνθρωποι που παλεύουν με την αυπνία ήδη υποφέρουν και είναι σημαντικό να μην έχουν στο μυαλό τους ότι θα υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο ή αύξηση της αρτηριακής πίεσης στη μέση της νύχτας. Πρόσθεσε, ότι το μήνυμα είναι πως τα αποτελέσματα της νέας έρευνας μπορούν να καθησυχάσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς ότι πιθανόν δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της αυπνίας και της υπέρτασης.

 

Πηγές:
‘’Journal of Clinical Psychiatry’’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ρούχα και wearables που φορτίζουν κινητά και ειδοποιούν για έμφραγμα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;