Ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα καρδιοπάθειας έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να προσβληθούν και από καρκίνο στο παχύ έντερο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Πιθανή εξήγηση είναι ότι ανθυγιεινές συνήθειες και φλεγμονή βρίσκονται στη ρίζα και των δυο νόσων.

Η σχέση μεταξύ καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου στο παχύ έντερο, ο οποίος αποτελεί την δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου, επιβεβαιώθηκε σε έρευνα περισσότερων των 600 ασθενών που εξετάστηκαν στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κόνγκ.

Προηγούμενες έρευνες είχαν παρατηρήσει την αυξημένη πιθανότητα συνύπαρξης καρδιοπάθειας και καρκίνου στο παχύ έντερο, στον ίδιο ασθενή. Οι δυο ασθένειες έχουν αρκετούς παράγοντες κινδύνου κοινούς. Το κάπνισμα, τη διατροφή με πολλά λιπαρά, την παχυσαρκία, τον διαβήτη, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την καθιστική ζωή.

Όπως σημειώνει η ερευνήτρια Dr. Annie On On Chan του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’, οι όγκοι του παχέως εντέρου και η καρδιοπάθεια πιθανόν αναπτύσσονται μέσω του μηχανισμού της χρόνιας φλεγμονής.

Στην έρευνα, από τους ασθενείς που εμφάνιζαν τουλάχιστον κατά 50% στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, ποσοστό 34% παρουσίασε και κακοήθεις όγκους στο παχύ έντερο, ενώ ποσοστό 20% των ασθενών με καρκίνο δεν εμφάνιζε καρδιοπάθεια.

Οι στατίνες, σκευάσματα της κατηγορίας των φαρμάκων που μειώνουν την χοληστερόλη, φάνηκε να έχουν καθοριστική επίδραση και στις δυο νόσους, ίσως επειδή τα φάρμακα αυτά μειώνουν τη φλεγμονή. Σύμφωνα με την έρευνα και η ασπιρίνη φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο.

Παγκοσμίως, το 2002 σημειώθηκαν 1 εκατομμύριο νέα περιστατικά καρκίνου στο παχύ έντερο και 500.000 θάνατοι ,την ίδια χρονιά, από την ασθένεια, η οποία είναι η πιο συχνή μορφή κακοήθειας μετά τον καρκίνο του πνεύμονος.

Πηγές:
‘Journal of the American Medical Association’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού