Χειρουργοί στην Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς, χρησιμοποιώντας μια νεκρή καρδιά.

Οι καρδιές των δοτών συνήθως προέρχονται από ανθρώπους που είναι εγκεφαλικά νεκροί αλλά που η καρδιά τους χτυπά ακόμα.
Ομάδα του St Vincent's Hospital, στο Σύδνεϋ, ανέταξε και μεταμόσχευσε καρδιές που είχαν σταματήσει να χτυπούν για διάστημα έως 20 λεπτά.

Η πρώτη ασθενής που έλαβε καρδιά δήλωσε ότι ένιωσε μια δεκαετία νεότερη και πως ήταν μετά τη μεταμόσχευση ‘’διαφορετικός άνθρωπος’’. Πρόκειται για 57χρονη γυναίκα που υπέφερε από συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια. Χειρουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες.
Από τότε πραγματοποιήθηκαν ακόμα 2 επιτυχείς εγχειρήσεις.

Η καρδιά είναι το μόνο όργανο που δεν χρησιμοποιείται όταν σταματήσει να χτυπά.

Καρδιές που χτυπούν συνήθως λαμβάνονται από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, διατηρούνται σε πάγο για περίπου 4 ώρες και στη συνέχεια μεταμοσχεύονται σε ασθενείς.

Η νέα τεχνική που χρησιμοποιείται στο Σύδνεϋ αφορά τη λήψη μιας καρδιάς που σταμάτησε να χτυπά και της ανάταξής της σε μηχάνημα που είναι γνωστό ως ‘’καρδιά σε κουτί’’.

Η καρδιά διατηρείται ζεστή, ο παλμός αποκαθίσταται και θρεπτικά υγρά βοηθούν να μειωθεί η βλάβη στον καρδιακό μυ.
Εκτιμάται ότι η ‘’καρδιά στο κουτί’’ που εξετάζεται σε διάφορα μέρη παγκοσμίως θα μπορούσε να γλιτώσει μέχρι 30% περισσότερες ζωές, αυξάνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων οργάνων.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]