Ειδικοί υγείας αναγνωρίζουν από καιρό ότι η κατανάλωση ψαριού προστατεύει από τις καρδιοπάθειες. Νέα έρευνα υπέδειξε ότι πεπτίδιο που περιέχεται στο ψάρι συμβάλλει στη μάχη κατά των καρδιαγγειακών νόσων.
Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα περιορίζοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ βελτιώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης μετά από καρδιακή προσβολή.
Το πεπτίδιο UII απομονώθηκε πρώτα στους τελεόστεους, μια ταξινομική ομάδα ψαριών. Μπορεί να ρυθμίσει διάφορες βιολογικές δραστηριότητες που αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα, τα νεφρά και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Ο καθηγητής David Lambert, από το University of Leicester, στη Βρετανία, δήλωσε ότι μελετά εδώ και χρόνια το πεπτίδιο το οποίο παρουσιάζει ένα πιο ενδιαφέρον φαρμακολογικό προφίλ. Ο σχεδιασμός και η αξιολόγηση φαρμάκων μικρών μορίων έχει δυνατότητα για χρήση στην αγωγή αρκετών καρδιαγγειακών νόσων.
Οι ερευνητές σημείωσαν πως έχει ενδιαφέρον το ότι το πεπτίδιο μπορεί να οδηγήσει σε συστολή ορισμένων αγγείων και σε διαστολή άλλων.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Pharmacological Reviews.’’
Πηγές:
‘’Pharmacological Reviews.’’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι
Νόστιμα και υγιεινά συνοδευτικά για το γιορτινό τραπέζι