Ηλικιωμένοι που νοσηλεύτηκαν για πνευμονία φαίνεται πως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από καρδιοπάθεια για τα επόμενα χρόνια, ανακάλυψε νέα έρευνα.

Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν υψηλότερος τους πρώτους μήνες μετά την πνευμονία- κατά 4 φορές- αλλά παρέμεινε κατά 1,5 φορά υψηλότερος τα επόμενα χρόνια.

Ο ερευνητής Dr. Sachin Yende, του University of Pittsburgh, δήλωσε ότι μια πνευμονία μπορεί ενδεχομένως να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες αρκετούς μήνες ή χρόνια αργότερα.

Το εμβόλιο γρίπης και το εμβόλιο κατά της πνευμονίας μπορεί ενδεχομένως να μην προστατεύουν μόνο από τα συγκεκριμένα νοσήματα αλλά και από επακόλουθη καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο καθηγητής Dr. Gregg Fonarow, του University of California, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν σχέση μεταξύ της νοσηλείας με πνευμονία και του αυξημένου κινδύνου καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου τους πρώτους μήνες που την ακολουθούν.

Η αιτία δεν είναι σαφής αλλά ό καθηγητής υποπτεύεται ότι η πνευμονία προκαλεί φλεγμονή της καρδιάς και των αγγείων.
Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία σχεδόν 6.000 ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω που συμμετείχαν σε έρευνα για τα καρδιαγγειακά και 16.000 ανθρώπων ηλικίας 45 έως 64 ετών που συμμετείχαν σε έρευνα για την αρτηριοσκλήρυνση.

Στα 10 χρόνια, από τους 591 ανθρώπους της πρώτης ομάδας οι οποίοι νοσηλεύτηκαν για πνευμονία 206 υπέστησαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή πέθαναν από καρδιοπάθεια.

Από τα 680 περιστατικά στην ομάδα της έρευνας για την αρτηριοσκλήρυνση, 112 υπέστησαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή πέθαναν από καρδιοπάθεια.

Ο Yende πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου με την πνευμονία ήταν παρόμοιος με αυτούς που εμφανίζονται με άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης ή το κάπνισμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of the American Medical Association.’’

 

Πηγές:
‘’Journal of the American Medical Association.’’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη