Γυναίκες που έχουν ακανόνιστη έμμηνο ρύση έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίζουν προβλήματα στη λειτουργία των πνευμόνων και άσθμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο Dr. Francisco Gomez Real και η ομάδα του ερεύνησαν αν οι ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση σχετίζονται με τη λειτουργία των πνευμόνων και το άσθμα και εξέτασαν αν ενδεχόμενη σχέση επηρεάζεται από αλλαγές στο Δείκτη Μάζας Σώματος και από τη σωματική δραστηριότητα.

Όπως φάνηκε, οι γυναίκες με ακανόνιστη περίοδο είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα και συμπτώματα άσθματος σε σχέση με γυναίκες που είχαν ομαλό κύκλο.

Η βίαιη ζωτική χωρητικότητα, μια ένδειξη της λειτουργικότητας των πνευμόνων, ήταν σημαντικά χαμηλότερη στις γυναίκες με ακανόνιστη έμμηνο ρύση, αλλά υπήρξε ασήμαντη σχέση μεταξύ της ακανόνιστης εμμήνου ρύσεως και του όγκου βίαιης εκπνοής ανά δευτερόλεπτο.

Η επίπτωση του ακανόνιστου κύκλου στη λειτουργία των πνευμόνων ήταν αθροιστική με τον ΔΜΣ , σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Journal of Allergy and Clinical Immunology’.

Ο ερευνητής καταλήγει πως η χαμηλή σωματική δραστηριότητα, ο ακανόνιστος κύκλος και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες κινδύνου στην παθολογία των αεραγωγών. Προτείνει, οι γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο που δεν ασκούνται καθημερινά, να εξεταστούν για τη λειτουργικότητα των πνευμόνων τους.

Πηγές:
‘Journal of Allergy and Clinical Immunology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece