Η υπέρταση και ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος στη μέση ηλικία φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια αργότερα, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Hypertension’.

Ο Ramachandran Vasan, της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Βοστόνης και η ερευνητική ομάδα του μελέτησαν 3.362 εθελοντές μεταξύ του 1969 και του 1994. Ποσοστό 57% ήταν γυναίκες.

Η ομάδα εξέτασε την αρτηριακή πίεση, την πίεση παλμών και τον ΔΜΣ των συμμετεχόντων. Αυτές οι μετρήσεις κατηγοριοποιήθηκαν ως τρέχουσες. Πρόσφατες θεωρήθηκαν οι μετρήσεις που αποτελούσαν τον μέσο όρο όλων των διαθέσιμων μετρήσεων της δεκαετίας και απομακρυσμένες ως ο μέσος όρος των μετρήσεων που υπήρχαν 11 έως 20 χρόνια πριν την έρευνα.

Συνολικά 518 άνθρωποι εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια. Η πρόσφατη συστολική πίεση, η πίεση των παλμών και ο ΔΜΣ φάνηκε να σχετίζονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας. Σχέση φάνηκε να υπάρχει και μεταξύ της καρδιακής ανεπάρκειας και της απομακρυσμένης συστολικής αρτηριακής πίεσης, της πίεσης παλμών και του ΔΜΣ.

Ο ερευνητής δήλωσε πως η πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας θα πρέπει να αρχίζει από νωρίς και να περιλαμβάνει την εξέταση για αυξημένη αρτηριακή πίεση και τη μέτρηση του ΔΜΣ. Η αποτυχία να εντοπίσει κανείς ή να αντιμετωπίσει τέτοιους παράγοντες κινδύνου σε νεαρή και μέση ηλικία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια της ευκαιρίας να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πηγές:
‘Hypertension’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD