Παχύσαρκα παιδιά που αρχίζουν χορτοφαγική διατροφή με χαμηλά λιπαρά, μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί μέσω βελτιώσεων στο βάρος, την πίεση, τον δείκτη μάζας σώματος, το επίπεδο χοληστερόλης, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την υψηλή ευαισθησία στη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Michael Macknin, του Cleveland Clinic, δήλωσε ότι καθώς ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών με υψηλή χοληστερόλη συνεχίζει να αυξάνεται πρέπει να έχουμε αποτελεσματικές αλλαγές στον τρόπο ζωής για να τα βοηθήσουμε να αναστρέψουν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Η έρευνα κράτησε 4 εβδομάδες και συνέκρινε τη χορτοφαγική διατροφή με τη διατροφή της American Heart Association σε 28 παχύσαρκα παιδιά με υψηλή χοληστερόλη.

Όσα παιδιά ακολούθησαν χορτοφαγική διατροφή κατανάλωσαν φυτικά προϊόντα και προϊόντα ολικής άλεσης, με περιορισμένες ποσότητες αβοκάντο και ξηρών καρπών, καθόλου προστιθέμενα λιπαρά και καθόλου ζωικές τροφές.

Τα συγκεκριμένα παιδιά εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις σε 9 μετρήσεις: Δείκτη Μάζας Σώματος, συστολική αρτηριακή πίεση, βάρος, περίμετρο του μέσου του χεριού, ολική χοληστερόλη, χοληστερόλη LDL, ινσουλίνη, C- αντιδρώσα πρωτεΐνη και μυελοϋπεροξειδάση.

Όσα ακολούθησαν τη διατροφή της American Heart Association, κατανάλωσαν φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, περιορισμένο αλάτι, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, επιλεγμένα φυτικά έλαια καθώς και άπαχο κρέας και ψάρι, με μέτρο.
Τα συγκεκριμένα παιδιά εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στο βάρος, την περίμετρο μέσης, την περιφέρεια του μέσου του χεριού και την μυελοϋπεροξειδάση.

Πηγές:
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό 'The Journal of Paediatrics'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών