Ερευνητές εξηγούν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το DNA στα μελανοκύτταρα-κύτταρα στο δέρμα που παράγουν μελανίνη.
Η βλάβη στα μελανοκύτταρα είναι σημαντική αιτία καρκίνου στο δέρμα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η μελανίνη έχει προστατευτική αλλά και βλαβερή επίδραση.
Ερευνητές εξέθεσαν μελανοκύτταρα ποντικών και ανθρώπων σε υπεριώδη ακτινοβολία. Σε μελανοκύτταρα με μελανίνη, η βλάβη στο DNA δεν συνέβη μόνο άμεσα αλλά επίσης και ώρες μετά το τέλος της έκθεσης στην ακτινοβολία. Σε μελανοκύτταρα χωρίς μελανίνη η βλάβη συνέβη μόνο κατά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Ο ερευνητής, Douglas Brash, του Yale University School of Medicine, δήλωσε ότι αν κοιτάξουμε μέσα στο δέρμα του ενηλίκου, η μελανίνη προστατεύει από τη βλάβη. Δρα ως ασπίδα. Ωστόσο, κάνει και καλό και κακό.
Επιστήμονες εξήγησαν τη διαδικασία που προκάλεσε τη βλάβη που σχετιζόταν με το DNA στο σκοτάδι. Η υπεριώδης ακτινοβολία ενεργοποίησε ένζυμα που διέγειραν μελανίνη.
Η διαδικασία, που ονομάζεται χημειοδιέγερση, δημιούργησε την ίδια βλάβη DNA στο σκοτάδι με αυτή που δημιουργείται την ημέρα.
Η χημειοδιέγερση είναι μια αργή διαδικασία και μπορεί ενδεχομένως να αναπτυχθούν τρόποι για την πρόληψή της, όπως ένα αντηλιακό για μετά το απόγευμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να μπλοκάρει τη μεταφορά της βλαβερής ενέργειας στα κύτταρα του δέρματος, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Science’’.
Πηγές:
‘’Science’’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Θέλω το μήνυμα της Πρόληψης να φτάσει σε όλη τη χώρα
Βύθιση σε ζεστό ή κρύο νερό είναι πιο αποτελεσματική για τη βέλτιστη επίδοση στην άσκηση;
Το Ελληνικό Φάρμακο στη Σαουδική Αραβία