Καθώς η εμμονή μας με τα γκάτζετ μεγαλώνει, όλο και περισσότεροι γιατροί συναντούν ένα οδυνηρό φαινόμενο, γνωστό ως "text neck."

Ο πόνος είναι αποτέλεσμα του να κοιτάμε συνέχεια προς τα κάτω, καθώς χρησιμοποιούμε τα ηλεκτρονικά γκάτζετ. Σύμφωνα με την εταιρεία μάρκετινγκ Tecmark, οι άνθρωποι σηκώνουν το κινητό τους τηλέφωνο περίπου 1.500 φορές την εβδομάδα, που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν τον πόνο.

Ο Dr. Robert Markison, του University of California San Francisco, δήλωσε ότι πρέπει να γίνουμε πιο έξυπνοι σχετικά με τη χρήση των ‘’έξυπνων’’ συσκευών.

Ο Markison δήλωσε ότι το θέμα της εργονομίας είναι να φέρνουμε τα αντικείμενα προς τα εμάς καθώς παίρνουμε σωστή στάση στο σώμα παρά να κλίνουμε πάνω τους.

Πρόσθεσε ότι ακόμα και η κλίση του κεφαλιού μας σε ελαφρά γωνία θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση, καθώς το κεφάλι μας ζυγίζει 4,5 έως 5,5 κιλά.

Σε γωνία 15 μοιρών, η βαρύτητα κάνει το κεφάλι να μοιάζει σαν 12 κιλά. Σε γωνία 60 μοιρών, στην οποία σκύβουμε οι περισσότεροι για να δούμε το κινητό μας, μοιάζει σαν να κρέμονται από το λαιμό μας 27 κιλά.

Ο χειρουργός Dr. Kenneth Hansraj, του New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine, έγραψε για το φαινόμενο πέρσι στο Surgical Technology International και προειδοποίησε ότι η συνήθεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η απώλεια της φυσικής καμπυλότητας της αυχενικής μοίρας οδηγεί σε μεγάλη ένταση κατά μήκος της. Η ένταση μπορεί να οδηγήσει σε φθορά, πρόωρη εκφύλιση και πιθανόν σε εγχειρήσεις.

Ο Markinson δήλωσε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε μόνο για το λαιμό. Είναι μεγάλο σύστημα αυτό που προσπαθούμε να διατηρήσουμε, από τον εγκέφαλο έως τα δάχτυλα του ποδιού.

Εκτός από το χρόνιο πόνο στον αυχένα και την πλάτη, η κακή στάση σώματος έχει συνδεθεί με άλλες παθήσεις, όπως πονοκεφάλους και άλλα νευρολογικά προβλήματα, κατάθλιψη, δυσκοιλιότητα, ακόμα και καρδιοπάθεια.

Για αυτό, οι ειδικοί δηλώνουν ότι είναι σημαντικό να προσέχετε τη στάση του σώματος όταν χρησιμοποιείτε το smartphone.

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς να χάσετε βάρος
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;