Η αντιμετώπιση του ανοσοποιητικού συστήματος που προστατεύει τον εγκέφαλο, με φάρμακο, εμπόδισε την εμφάνιση άνοιας σε ποντικούς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η ερευνητική ομάδα του Duke University, έδειξε ότι κύτταρα του ανοσοποιητικού που αρχίζουν να επιτίθενται σε θρεπτικές ουσίες στον εγκέφαλο μπορεί ενδεχομένως να αποτελούν παράγοντα που προκαλεί τη νόσο. Δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους έρευνας.

Οι ερευνητές εντόπισαν τα μικρογλοία ως σημαντικούς παράγοντες στην εμφάνιση άνοιας.

Ανακάλυψαν ότι ορισμένα μικρογλοία άλλαξαν και έγιναν ιδιαίτερα ικανά να διασπούν ένα συστατικό πρωτεΐνης, ενός αμινοξέως που ονομάζεται αργινίνη, στα αρχικά στάδια της νόσου.

Καθώς τα επίπεδα αργινίνης υποχώρησαν, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού φάνηκε να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα στον εγκέφαλο.

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντικούς χημική ουσία χρησιμοποιήθηκε για το μπλοκάρισμα των ενζύμων που διασπούν την αργινίνη.
Οι ποντικοί έδειξαν λιγότερα χαρακτηριστικά άνοιας-όπως συσσώρευση πρωτεϊνών με βλάβη στον εγκέφαλο- και τα ζώα είχαν καλύτερη επίδοση σε τεστ μνήμης

Ο ερευνητής Dr Matthew Kan, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αν μπορέσουμε να μπλοκάρουμε την τοπική διαδικασία στέρησης αμινοξέων τότε μπορούμε να προστατεύσουμε τους ποντικούς τουλάχιστον από τη συγκεκριμένη νόσο
Ωστόσο τα ευρήματα δεν υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα αργινίνης θα μπορούσαν να καταπολεμούν την άνοια.

Ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματα προσφέρουν νέες ελπίδες για αγωγή.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη του Προέδρου του ΙΣΑ Δρ. Γιώργου Πατούλη και των συνεργατών του στο Mount Sinai International στη Νέα Υόρκη
Πώς θα γίνουν οι δωρεάν προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία [ΦΕΚ]
Ανεπιθύμητη κύηση και τρόποι αντιμετώπισης