Το ζωηρό περπάτημα για περίπου 3 ώρες την εβδομάδα είναι αρκετό για να βοηθήσει τους επιζώντες από καρκίνο προστάτη να μειώσουν τις παρενέργειες της αγωγής τους, σύμφωνα με έρευνα.
Η ερευνήτρια Siobhan Phillips, του Northwestern University's Feinberg School of Medicine, δήλωσε ότι το μη έντονο περπάτημα για 3 ώρες την εβδομάδα φαίνεται να βελτιώνει την κούραση, την κατάθλιψη και θέματα σωματικού βάρους που επηρεάζουν πολλούς άντρες μετά την αγωγή. Αν περπατούν ακόμα πιο ζωηρά για μόνο 90 λεπτά την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να διαπιστώσουν παρόμοια οφέλη στους παραπάνω τομείς.
Η Phillips εστίασε σε επιζώντες από καρκίνο του προστάτη που διαγνώστηκαν με μη προχωρημένη νόσο πριν το 2008 και απάντησαν σε ερωτηματολόγιο για την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία (HRQOL).
Συχνά συμπτώματα HRQOL περιλαμβάνουν προβλήματα στο ουροποιητικό, εντερικά προβλήματα, προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας, κούρασης, κατάθλιψης, αυξημένου σωματικού βάρους και στυτικής δυσλειτουργίας.
Οι άντρες ανέφεραν το μέσο χρόνο που χρειάζονταν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας για να πάνε περπατώντας στη δουλειά, καθώς και το χρόνο που περνούσαν με τρέξιμο, ποδήλατο κολύμπι και σπορ.
Ανέφεραν επίσης ότι ο συνήθης βηματισμός ήταν εύκολος, μέτριος, ζωηρός ή πολύ ζωηρός.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η υψηλότερη διάρκεια του ζωηρού βαδίσματος συνδεόταν με καλύτερη λειτουργικότητα ορμονών ζωτικότητας (επηρεάζοντας την κούραση, την κατάθλιψη και το σωματικό βάρος).
Η Phillips σημείωσε ότι όσοι μπορούν να περπατούν θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να αρχίσουν πρόγραμμα με εύκολο περπάτημα ή να ασχολούνται με άλλες όχι έντονες δραστηριότητες μετά από τη διάγνωση του καρκίνου στον προστάτη.
Τα οφέλη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη ρύθμιση συμπτωμάτων όπως η κούραση, η κατάθλιψη και το σωματικό βάρος και να βελτιώσουν τη γενική υγεία.
Το περπάτημα μπορεί ενδεχομένως επίσης να αυξήσει την επιβίωση και να επηρεάσει την ποιότητά ζωής εμποδίζοντας την έναρξη άλλων παθήσεων.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal of Cancer Survivorship: Research and Practice.’’
Πηγές:
‘’Journal of Cancer Survivorship: Research and Practice.’’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη