Γράφει ο Δημήτρης Καπετανάκης, Δερματολόγος ΥΓΕΙΑ

Στο τριχωτό της κεφαλής υπάρχουν περίπου 100.000 με 150.000 τρίχες σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ενώ καθημερινά πέφτουν 80-100 τρίχες. Τα μαλλιά αποτελούν σημαντικό μέρος της εμφάνισής μας και επηρεάζουν πολλές φορές την ψυχολογία μας. Ο κύκλος ζωής των τριχών χαρακτηρίζεται από εναλλαγή περιόδων ηρεμίας με περιόδους δραστηριότητας και παραγωγής τριχών. Περίπου το 80% - 85% των μαλλιών μας βρίσκεται στο «αναγενές στάδιο» ή «στάδιο ανάπτυξης», που διαρκεί από 2 έως 6 χρόνια.

Το 2% - 3% των τριχών βρίσκεται στο καταγενές στάδιο ή μεταβατικό στάδιο (πριν πέσουν οι τρίχες) διάρκειας 2 εβδομάδων, ενώ το 10% - 15% των μαλλιών μας βρίσκεται στο τελογενές στάδιο ή φάση ανάπαυσης λίγο πριν από την πτώση, διάρκειας περίπου 3 μηνών.

Η τριχόπτωση μπορεί να παρατηρηθεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, και τα αίτια μπορεί να οφείλονται είτε σε διαταραχή του κύκλου ζωής της τρίχας, είτε σε καταστροφή του θυλάκου της. Τα πιο συχνά αίτια είναι κληρονομικοί παράγοντες, έντονο άγχος, αναιμία, θυρεοειδοπάθεια, χρόνια νοσήματα, λοιμώξεις, φάρμακα, διάφορες χημικές ουσίες, διατροφικές και μεταβολικές διαταραχές, τοκετός κ.ά.

Μπορούμε να βρούμε τι φταίει;

Σήμερα, με μια ειδική διαγνωστική εξέταση των τριχών που λέγεται «τριχοριζόγραμμα», μπορούμε να διερευνήσουμε την τριχόπτωση, ελέγχοντας τα ποσοστά φυσιολογικών και παθολογικών τριχών. Δεν έχει σημασία εάν πέφτουν πολλές ή λίγες τρίχες, σημασία έχει η αναγέννηση των τριχών αυτών. Μπορεί, κάποιος να χάνει πολλές τρίχες και να μην έχει πρόβλημα, ενώ αντίθετα κάποιος να χάνει λίγες τρίχες και να έχει πρόβλημα.

Το τριχοριζόγραμμα, μας βοηθά τόσο στο να διερευνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε διάφορες παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, όσο και για να παρακολουθήσουμε την πορεία/ αποτελσεματικότητα μιας θεραπείας πολύ γρήγορα, συνήθως σε 4-5 μήνες από την έναρξή της. Η εικόνα ενός τριχοριζογράμματος είναι χαρακτηριστική στις περιπτώσεις ανδρογεννητικής αλωπεκίας, χρόνιας διαχύτου αλωπεκίας, τελογενούς τριχόρροιας, σε περιπτώσεις ένδειας σιδήρου ή παθήσεων του θυρεοειδούς.

Πώς γίνεται το τριχοριζόγραμμα;

Το τριχοριζόγραμμα γίνεται με μια απλή διαδικασία. Με ειδικό ιατρικό εργαλείο που λέγεται βελονοκάτοχος, αποσπώνται περίπου 50 τρίχες από 3 διαφορετικά σημεία του τριχωτού της κεφαλής, ώστε να έχουμε πλήρες δείγμα. Στη συνέχεια οι τρίχες εξετάζονται στο μικροσκόπιο με σκοπό να προσδιοριστούν τα ποσοστά των φυσιολογικών και των παθολογικών τριχών.

Οι τρίχες κατηγοριοποιούνται ως εξής:

  • Αναγενείς (φυσιολογικές τρίχες)
  • Καταγενείς (τρίχες σε μεταβατικό στάδιο πριν πέσουν)
  • Τελογενείς (τρίχες που πρόκειται να πέσουν σύντομα)
  • Δυστροφικές (πιο λεπτές τρίχες και με μικρότερο χρόνο ζωής από τις κανονικές).

Μεγάλη απόκλιση σημαίνει έντονο πρόβλημα, ενώ μικρή απόκλιση σημαίνει ήπιο πρόβλημα, όπως συνήθως συμβαίνει σε εποχιακά προβλήματα τριχόπτωσης ή μετά από τον τοκετό. Οποιαδήποτε απόκλιση από τις φυσιολογικές τιμές αξιολογείται ανάλογα, με τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Πού γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται στο Δερματολογικό Τμήμα του ΥΓΕΙΑ, όπου αντιμετωπίζονται οι παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, όπως είναι η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία, η γυροειδής αλωπεκία, η τριχόπτωση μετά τον τοκετό, καθώς επίσης και πιο σπάνια νοσήματα, όπως οι ουλωτικές αλωπεκίες, οι παθήσεις του στελέχους των τριχών κ.ά. Με το τριχοριζόγραμμα, διερευνώνται τα αίτια της τριχόπτωσης και δίνεται η καταλληλότερη θεραπεία για την αντιμετώπισή της, καθώς και οδηγίες για την περιποίηση και τη διατήρηση της καλής υγείας των μαλλιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024