Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ

Ένα φάρμακο κατά του AIDS, φαίνεται να είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας Β σε ενήλικες.

Πρόκειται για τη δισοπροξιλική φουμαρική τενοφοβίρη, η οποία αναμένεται να πάρει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό (ΕΜΕΑ), για τη νέα της χρήση κατά της ηπατίτιδας.

Η χρόνια ηπατίτιδα Β είναι μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, η οποία έχει προσβάλει περισσότερους από 200.000 Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι στη διάγνωση και θεραπεία της ασθένειας.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά προβλήματα, για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών.

Η δραστική ουσία που περιέχεται στο παραπάνω σκεύασμα, είναι η ευρύτατα συνταγογραφούμενη χημική ένωση κατά του ιού HIV στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα πρόσφατων κλινικών μελετών, φάσης ΙΙΙ, δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να χρησιμοποιηθεί το σημαντικό αυτό φάρμακο, ώστε να επωφεληθούν και οι ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β.

Η χρόνια ηπατίτιδα Β πλήττει περισσότερους από 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι επιπλοκές της, είναι – μεταξύ άλλων – καρκίνος και κίρρωση και εκτιμάται ότι οδηγούν στον θάνατο 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο.

Οι αριθμοί αυτοί, καθιστούν την ηπατίτιδα Β ως μία από τις δέκα πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο μολύνονται από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από τους οποίους οι 90.000 αναπτύσσουν τελικά χρόνια ηπατίτιδα Β.

Αν και η νόσος δεν είναι ιάσιμη, υπάρχουν φάρμακα που καταπολεμούν τον ιό και έχουν θεραπευτική δράση κατά της ηπατίτιδας Β καθ' όλη τη διάρκεια της λοίμωξης. Παρέχουν, δε, τη δυνατότητα να αποτρέψουν τυχόν μοιραία ηπατική βλάβη καθώς και τον καρκίνο του ήπατος.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό απαιτεί παρατεταμένη αγωγή για διάστημα πολλών μηνών ή ετών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράσεις από την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα