H μείωση της θερμοκρασίας του σώματος από εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς μπορεί να βελτιώσει αργότερα την ποιότητα των οργάνων για την μεταμόσχευση νεφρού. Αυτά είναι τα συμπεράσματα από μια μελέτη στο περιοδικό New England Journal of Medicine.

Ο εγκεφαλικός θάνατος συνδέεται σε μία σειρά αλλαγών στην κυκλοφορία και στο ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του οργάνου του δότη. Αυτές περιλαμβάνουν αυξημένη συσσώρευση κατεχολαμινών που προκαλούν αγγειοσυστολή και υποαιμάτωση, και την απελευθέρωση κυτοκινών που προκαλούν βλάβη στο ενδοθήλιο των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό έχει ως συνέπεια την καθυστερημένη αντίδραση της νεφρικής λειτουργίας μετά την μεταμόσχευση.

Πολλοί ασθενείς πρέπει για τον λόγο αυτό να υποβληθούν σε διαπίδυση μετά τη μεταμόσχευση. Οι καλές εμπειρίες που αποκτήθηκαν από την ήπια υποθερμία μετά από οξεία εγκεφαλική βλάβη ώθησαν τον Claus Niemann του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και τους συνεργάτες του να διερευνήσουν τα οφέλη της μεταμοσχευτικής ιατρικής σε μια τυχαιοποιημένη μελέτη.

Από τον Μάρτιο του 2012, δυνητικοί δότες οργάνων, όπου είχαν υποστεί ένα εγκεφαλικό θάνατο, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Σε μια ομάδα, η θερμοκρασία του σώματος του ασθενούς έχει πέσει έως 34 - 35 βαθμούς Κελσίου. Η ψύξη ξεκίνησε μέσα σε τέσσερις ώρες μετά τη διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου, και συνεχίστηκε μέχρι την απομάκρυνση των οργάνων. Η μέση διάρκεια ήταν 16,9 ώρες. Στην άλλη ομάδα, οι ασθενείς δεν καταψύχθηκαν. Η θερμοκρασία του σώματος ήταν 36,5 έως 37,5 βαθμούς Κελσίου.

Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η καθυστερημένη επανέναρξη της λειτουργίας των νεφρών μετά τη μεταμόσχευση. Η διάγνωση αυτή έγινε σε 79 από 285 ασθενείς που είχαν ήπια υποθερμία σε (28 τοις εκατό). Στην ομάδα ελέγχου, ωστόσο, η διάγνωση ήταν σε 112 από 572 ασθενείς (39 τοις εκατό).Ο Niemann και οι συνεργάτες του υπολογίζουν μια αναλογία πιθανοτήτων 0,62, η οποία ήταν στατιστικά σημαντική σε 95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης 0,43 - 0,92. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ήταν στους δότες νεφρού με κριτήρια ECD (ηλικία άνω των 60 ή 50 ετών με δύο παράγοντες κινδύνου, όπως αρτηριακή υπέρταση, κρεατινίνη μεγαλύτερη από 1,5 mg / dl ή αγγειακή εγκεφαλική αιτία θανάτου).

Εδώ η ήπια υποθερμία μείωσε το ποσοστό των ληπτών με καθυστερημένη επαναφορά της νεφρικής λειτουργίας από 56,5 στο 31,0 τοις εκατό. Η αναλογία πιθανοτήτων ήταν 0,35 εδώ με 95 τοις εκατό διάστημα εμπιστοσύνης 0,17 - 0,69.

Ο Niemann πιστεύει ότι η ήπια υποθερμία μπορεί να διευρύνει τα κριτήρια για την αποδοχή των δωρητών οργάνων και κατά συνέπεια να αυξήσει τον αριθμό των δωρητών καθώς και την μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών.

Πηγές:
New England Journal of Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]