Πολλοί ασθενείς με νόσο Πάρκινσον έχουν επίσης προβλήματα μνήμης αποκαλύπτει μια νέα, μικρή έρευνα.

Η εξέταση 40 ασθενών με Πάρκινσον στο αρχικό στάδιο και 40 συνομηλίκων τους δίχως τη νόσο έδειξε ότι παρότι το Πάρκινσον θεωρείται κινητικό πρόβλημα, οι μισοί ασθενείς είχαν δυσκολίες σε ορισμένες πλευρές της μνήμης, όπως η μάθηση και η διατήρηση νέων πληροφοριών ή η ανάκληση πληροφοριών που δεν ήταν γραπτές.

Μάλιστα, «από τους ασθενείς με πρόβλημα μνήμης, σχεδόν οι μισοί - ή το ένα τέταρτο του συνόλου των συμμετεχόντων με Πάρκινσον - είχαν μόνιμο πρόβλημα μνήμης το οποίο επιπρόσθετα ήταν εμφανές και στους οικείους τους», δήλωσε ο Jared Tanner, assistant research professor, department of clinical and health psychology, University of Florida, Gainesville.

Τα καλά νέα ήταν ότι οι πιο πολλοί ασθενείς δεν είχαν ακόμα τόσο σοβαρό πρόβλημα μνήμης ώστε να πλήττεται η καθημερινότητά τους διευκρινίζουν οι επιστήμονες στο περιοδικό «PLoS ONE».

«Αν και μεγάλο ποσοστό αρρώστων με Πάρκινσον παρουσιάζουν μειωμένη ταχύτητα σκέψης, που τους κάνει να μιλάνε πιο αργά ή να δυσκολεύονται να κάνουν ταυτοχρόνως δύο δουλειές, η μελέτη μας δείχνει ότι μία υποομάδα ασθενών έχει και πρόβλημα μνήμης» δήλωσε η senior study author Catherine Price, associate professor, clinical and health psychology department, University of Florida, Gainesville.

Η Price έσπευσε να προσθέσει πως εξαιτίας του σχεδιασμού της έρευνας, τα ευρήματά της υποδεικνύουν μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος (ότι δηλαδή το Πάρκινσον προκαλεί διαταραχή της μνήμης).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών