Νέα καναδική έρευνα δεν ανακάλυψε σχέση μεταξύ 2 κοινών τύπων αντιβιοτικών που λαμβάνονται στην εγκυμοσύνη και του υψηλότερου κινδύνου για αρνητικές επιπτώσεις στο μωρό.
Τέσσερις στις 10 εγκύους λαμβάνουν αντιβιοτικά. Τα πιο συνήθη είναι η αζιθρομυκίνη και κλαριθρομυκίνη, που ανήκουν στις μακρολίδες.
Η ερευνήτρια, Anick Berard, του University of Montreal, δήλωσε ότι μαζί με την πενικιλίνη, οι μακρολίδες είναι μεταξύ των πιο ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων στο γενικό πληθυσμό και στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, συνεχιζόταν η συζήτηση για το αν οι λοιμώξεις ή οι μακρολίδες για την αντιμετώπισή τους θέτουν τις γυναίκες και το έμβρυο σε μεγαλύτερο κίνδυνο συνεπειών, όπως γενετικά ελαττώματα.
Οι ερευνητές εστίασαν σε περισσότερες από 135.000 εγκυμοσύνες στο Κεμπέκ. Στο περίπου το 2% των γυναικών είχαν συνταγογραφηθεί μακρολίδες στο πρώτο τρίμηνο της κύησης. Σημαντικά γενετικά ελαττώματα συνέβησαν στο περίπου 10% των μωρών.
Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ της χρήσης μακρολιδών και του κινδύνου γενετικών ελαττωμάτων, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pharmacoepidemiology and Drug Safety.
Πρόσθεσαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια των αντιβιοτικών που συνταγογραφούνται λιγότερο συχνά στις εγκύους.
Πηγές:
Pharmacoepidemiology and Drug Safety.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Προϋπολογισμός ΕΟΠΥΥ: Στα 692,1 εκατ. το clawback και το rebate φαρμάκων το 2025
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Σιάσος επισκέφθηκε για ευχές τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία
Επαναλαμβανόμενες αποβολές: Ποιες είναι οι επιπτώσεις