Επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν το ισοδύναμο των εμβρυϊκών κυττάρων από φυσιολογικά κύτταρα δέρματος, ανακάλυψη που θα μπορούσε κάποια μέρα να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για ασθένειες, χωρίς τα ηθικά διλήμματα της κλωνοποίησης εμβρύων.
Δυο ρευνητικές ομάδες, από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, έδειξαν ότι μια απλή τεχνική στο εργαστήριο μπορεί να ανταγωνιστεί την πολύπλοκη ιδέα της αφαίρεσης βλαστικών κυττάρων από κλωνοποιημένα έμβρυα.
Ειδικοί δηλώνουν ότι η νέα έρευνα αποτελεί πολύ σημαντικό επιστημονικό επίτευγμα και επαναπροσδιορίζει το πλαίσιο της ηθικής.
Η νέα τεχνική επαναπρογραμματίζει κύτταρα δίνοντάς τους τις ιδιότητες των εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, που σαν χαμαιλέοντες μπορούν να λάβουν τη μορφή όλων των ειδών των ιστών, όπως της καρδιάς, των νεύρων και του εγκεφάλου.
Όπως με τα εμβρυϊκά κύτταρα, η ελπίδα είναι ότι θα επιταχυνθεί η ιατρική έρευνα.
Η έρευνα δημοσιεύεται στα περιοδικά ‘Cell’ και ‘Science’. Και οι δυο ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσαν ότι τα επαναπρογραμματισμένα κύτταρα συμπεριφέρθηκαν σαν βλαστικά κύτταρα σε μια σειρά δοκιμών στο εργαστήριο. To καλοκαίρι είχαν ανακοινωθεί επιτυχή αποτελέσματα σε ποντίκια.
Ο ερευνητής James Thomson, του Πανεπιστημίου Wisconsin- Madison δήλωσε ότι η τεχνική είναι τόσο απλή που ακόμα και αύριο χιλιάδες εργαστήρια στις ΗΠΑ θα μπορούν να την επαναλάβουν.
Αντίθετα, η διαδικασία με την κλωνοποίηση είναι τόσο πολύπλοκη και δαπανηρή που πολλοί επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν μέθοδος ρουτίνας για την προσφορά βλαστοκυττάρων για θεραπεία. Άλλοι επιστήμονες θεωρούν πως είναι νωρίς ακόμα για να σταματήσει η έρευνα στα βλαστικά κύτταρα των εμβρύων.
Η άμεση εφαρμογή δεν είναι ακόμα κοντά, καθώς πρέπει να ξεπεραστεί ένα εμπόδιο, όπου δυνητικά, λόγω της διαταραχής στο DNA των κυττάρων του δέρματος θα μπορούσε να εμφανιστεί καρκίνος σε κάποιον ασθενή.
Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο άμεσος επαναπρογραμματισμός μπορεί να χρησιμοποιήσει και κοινά κύτταρα του οργανισμού για να δημιουργηθούν ευμετάβλητα κύτταρα που μπορούν να ταιριάξουν με άλλα γενετικά. Στη νέα έρευνα, οι δυο ομάδες διάλεξαν διαφορετικού τύπου κύτταρα από ιστό.
Η μια ομάδα επαναπρογραμμάτησε τα κύτταρα του δέρματος από το πρόσωπο 36χρονης γυναίκας, ενώ η δεύτερη ομάδα δούλεψε με κύτταρα από το μέτωπο νεογνού.
Πηγές:
'Cell’ και ‘Science’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο 1,47 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Υγείας - Τι χρωστούν νοσοκομεία, ΕΟΠΥΥ [πίνακας]
Υγειονομικοί Νέας Αριστεράς για τα ασφάλιστρα Υγείας: Απαξίωση ΕΣΥ και παιγνίδια ασφαλιστικών εταιρειών
10+1 αλήθειες για την ολική Αρθροπλαστική γόνατος