Γυναίκες με υψηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη αργότερα στην εγκυμοσύνη, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα περιέλαβε σχεδόν 500 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 42 ετών. Αξιολογήθηκε το κοιλιακό λίπος με υπερήχους στις 11 και 14 εβδομάδες κύησης. Όσες είχαν υψηλότερα επίπεδα λίπους ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη στις 24-28 εβδομάδες κύησης. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε σχέση που δεν αποδεικνύεται πως είναι αιτιατή.

Η ερευνήτρια Leanne De Souza, του St. Michael's Hospital στο Τορόντο, δήλωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει τη δυνατότητα εξέτασης ασθενών στα πρώτα στάδια εγκυμοσύνης και χρήσης του κοιλιακού λίπους για την πρόβλεψη εμφάνισης διαβήτη.

Πρόσθεσε ότι με φωτογραφίες του κοιλιακού λίπους στην αρχή της εγκυμοσύνης και με τη χρήση υπερήχων στις επισκέψεις ρουτίνας θα μπορούσαμε να εντοπίζουμε γυναίκες με υψηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους που ενδεχομένως μπορεί να αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη της κύησης αργότερα.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι μέχρι το 60% των γυναικών αρχίζει την εγκυμοσύνη με παραπάνω κιλά, πολλές αποκτούν παιδί σε προχωρημένη ηλικία και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν στην οικογένεια μέλος με διαβήτη τύπου 2. Επομένως, παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου αρχίζουν να αφορούν όλο και περισσότερες, εμποδίζοντας τον κατάλληλο εντοπισμό όσων αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν επίσης ότι μεταξύ 20% και 50% των γυναικών που εμφανίζουν διαβήτη στην κύηση, στη συνέχεια εμφανίζουν εντός 5 μηνών μετά την εγκυμοσύνη διαβήτη τύπου 2, δήλωσαν οι ερευνητές.

Έγκυες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο για διαβήτη κύησης μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα, όπως υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής και να αποφεύγουν μεγάλη αύξηση του βάρους στην κοιλιά, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care.

 

Πηγές:
Diabetes Care.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
ECDC: 42 κρούσματα γρίπης πτηνών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες - Τα 15 σε οικόσιτα πτηνά