O φόβος για αιφνίδιο θάνατο από καρδιά στον αθλητικό χώρο αποτρέπει πολλούς νέους με εκ γενετής καρδιακά νοσήματα ή άλλες καρδιακές παθήσεις να συμμετάσχουν σε αθλήματα. Στο περιοδικό «circulation» παίρνουν θέση η American Heart Association και το American College of Cardiology.
Οι συστάσεις βασίζονται στα αποτελέσματα 15 ομάδων εργασίας. Αφορούν αποκλειστικά αθλητές με διαγνωσμένες καρδιακές παθήσεις, που συμμετέχουν σε αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ή μπέιζμπολ με προπονητή και όχι ως ελεύθεροι αθλητές.
Γεγονός είναι ότι μία ξαφνική ανακοπή στον αθλητικό χώρο είναι δυνατή και μάλιστα λόγω της καταλυτικής παρουσίας των ΜΜΕ. Πάντως, αυτό το γεγονός συμβαίνει σπάνια.
Στοιχεία από τη γερμανική βάση δεδομένων - SCD- δίνουν πιθανότητες να συμβεί το μοιραίο από 0,3 μέχρι 3 ετησίως ανά 100 χιλιάδες άτομα. Η πιο συχνή αιτία είναι σε αναλογία λιγότερο από το 1/3 των περιπτώσεων, η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Ακολουθούν άλλες ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών με ποσοστά από 15% - 20%. Άλλες αιτίες όπως η μυοκαρδίτιδα, η στένωση αορτής και η αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας είναι πιο σπάνιες, με ποσοστό κάτω του 5%.
Συχνότερη αιτία είναι το δυνατό χτύπημα στο στήθος που προκαλεί αρρυθμία και οδηγεί στο θάνατο. Το σύνδρομο του βραχέος διαστήματος QT είναι πιο σπάνιο, σύμφωνα και με τις δύο Αμερικανικές Ενώσεις καρδιολόγων. Σε ασθενείς με υπερτονία, πάντως, οι αμερικανικές συστάσεις είναι συγκρατημένες. Οι νέοι με την ασθένεια αυτή θα πρέπει μάλλον να αποφεύγουν την εντατική άθληση.
Πηγές:
«Circulation».
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χαρίστε δώρα φόρμας και διατροφής στις γιορτές
Γιορτές: Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ
Ο αυτισμός μεταξύ των πρώτων 10 προβλημάτων υγείας στους νέους παγκοσμίως