Η γρίπη και άλλες σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές.

Ο κίνδυνος να υποστεί κάποιος ένα από αυτά τα δυνητικά μοιραία περιστατικά διπλασιάζεται την εβδομάδα που ακολουθεί μια λοίμωξη του αναπνευστικού αλλά μειώνεται στη συνέχεια, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘European Heart Journal’.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στις αυξημένες ενδείξεις που προτρέπουν τους ανθρώπους με προβλήματα καρδιάς να εμβολιάζονται κατά της γρίπης κάθε χρόνο, σημειώνει ο επιδημιολόγος Tom Meade. Η σχέση με λοιμώξεις του αναπνευστικού, που αποκαλύφτηκε μετά τη μελέτη στοιχείων 2 εκατ.

ασθενών, θα μπορούσε να εξηγήσει τον λόγο που οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο συχνά τον χειμώνα. Ωστόσο, η αιτία πίσω από τη σχέση παραμένει ασαφής.

Ο ερευνητής πιθανολογεί πως η λοίμωξη ενεργοποιεί το σύστημα δημιουργίας θρόμβων, το οποίο υπερδραστηριοποιείται. Αποτελεί διαδικασία φλεγμονής.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει σχέση μεταξύ φλεγμονής και καρδιακών προσβολών.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού σε ανθρώπους με λοίμωξη του αναπνευστικού, σε απόλυτους αριθμούς παραμένει παρόλα αυτά χαμηλός, με λιγότερες από 2% των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών να οφείλονται σε λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο κίνδυνος φαίνεται να προκαλείται από σχετικά σοβαρές λοιμώξεις, όπως η influenza, η σοβαρή βρογχίτιδα και η πνευμονία. Αντίθετα, ένα κρύωμα στο κεφάλι ή το συνάχι δεν φαίνεται να αποτελούν πρόβλημα.

Πηγές:
‘European Heart Journal’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Οι κίνδυνοι από τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού
Διεθνής διάκριση για τον δρ Σταύρο Αλευρογιάννη
Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου