Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι ο καρκίνος στο πάγκρεας δεν είναι μια αλλά 4 νόσοι, καθεμία με διαφορετικά γενετικά αίτια και ποσοστά επιβίωσης, ανοίγοντας το δρόμο για πιο ακριβείς διαγνώσεις και αγωγές.
Τα ευρήματα του University of Melbourne, επίσης περιλαμβάνουν 10 γενετικές οδούς ως πυρήνα μετατροπής του φυσιολογικού παγκρεατικού ιστού σε κακοήθεις όγκους. Ορισμένες από τις διαδικασίες συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα και της ουροδόχου κύστης, ανοίγοντας την πιθανότητα χρήσης αγωγών για τους παραπάνω καρκίνους και στον καρκίνο του παγκρέατος.
Για 7 χρόνια, επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα 456 όγκων του παγκρέατος για να διαπιστώσουν τις κύριες διαδικασίες που βλάπτονται όταν φυσιολογικοί παγκρεατικοί ιστοί αλλάζουν σε επιθετικούς καρκίνους.
Ο ερευνητής Sean Grimmond, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη γνώση σχετικά με τα γενετικά αίτια του καρκίνου στο πάγκρεας.
Ο καρκίνος του παγκρέατος αναμένεται να γίνει ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις δυτικές χώρες εντός μιας δεκαετίας.
Ο Grimmond δήλωσε ότι οι ερευνητές εντόπισαν 32 γονίδια από 10 γενετικές οδούς που μεταλλάσσονται διαρκώς σε παγκρεατικούς όγκους, ενώ περαιτέρω ανάλυση γονιδιακής δραστηριότητας αποκάλυψε 4 υποτύπους των όγκων.
Η έρευνα δείχνει ότι ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι καλύτερο να θεωρείται ως 4 νόσοι με διαφορετικά ποσοστά επιβίωσης, αγωγές και γενετικούς παράγοντες.
Πρόσθεσε, ότι η γνώση του υποτύπου που έχει ένας ασθενής θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν γιατρό να παράσχει πιο ακριβή πρόγνωση και συστάσεις για θεραπευτική αγωγή.
Ο Grimmond δήλωσε ότι ήδη υπάρχουν αντινεοπλασματικά φάρμακα και φάρμακα υπό ανάπτυξη που μπορούν πιθανόν να στοχεύσουν τις περιοχές του μηχανισμού που έχει υποστεί βλάβη και οδηγεί στην έναρξη του καρκίνου στο πάγκρεας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
Πηγές:
Nature.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]
Προκήρυξη 324 θέσεων ειδικευμένων γιατρών στα Κέντρα Υγείας