Βλαστοκύτταρα από δότη που εγχύθηκαν σε ποντικούς με οστεοπόρωση λόγω ηλικίας, οδήγησαν σε αποκατάστασης της φυσιολογικής δομής οστών, σύμφωνα με ερευνητές του University of Toronto.
Η έρευνα ανακάλυψε ότι μια ένεση μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων από υγιείς ποντικούς σε ποντικούς με οστεοπόρωση οδήγησε σε ανάπτυξη φυσιολογικής οστικής δομής.
Τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα είναι ικανά να μετατραπούν σε οποιοδήποτε κύτταρο περιλαμβανομένου του οστικού και οι δότες δεν χρειάζεται να είναι συμβατοί με τους λήπτες, επειδή τα κύτταρα δεν απορρίπτονται.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της νόσου.
Ο John Davies, του University of Toronto, ήλπιζε σε γενική ενίσχυση της υγείας των οστών. Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη ήταν η ανακάλυψη ότι η εσωτερική αρχιτεκτονική της δομής του οστού των ζώων με οστεοπόρωση επανήλθε στο φυσιολογικό.
Ερευνητές έλαβαν μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα από υγιείς ποντικούς και τα ενέχυσαν σε ποντικούς με οστεοπόρωση. Εντός 6 μηνών, τα οστά με οστεοπόρωση έγιναν υγιή και λειτουργικά, ανέφεραν οι ερευνητές.
Εκτός από την έρευνα σε ποντικούς, αρχικές δοκιμές σε ανθρώπους είναι σε εξέλιξη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές εντός 5 ετών.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stem Cells Translational Medicine.
Πηγές:
Stem Cells Translational Medicine.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι