Η άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα, σε εφήβους και νέους ενήλικες που εμφάνισαν ψυχωσικό επεισόδιο, αναφέρει νέα έρευνα.
Ο ερευνητής Joseph Firth, του University of Manchester, δήλωσε ότι το πρόγραμμα άσκησης σε ανθρώπους με ψύχωση πιθανόν είναι πολύ πιο αποτελεσματικό όταν αυτοί είναι πιο νέοι και στα πρώτα στάδια αγωγής. Το να βάλουμε ανθρώπους σε ρουτίνα άσκησης εγκαίρως, επίσης βοηθά να αποκτήσουν οι ασθενείς συνήθειες που μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική διαφορά στη μακροπρόθεσμη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Νέοι που διαγνώστηκαν με ψύχωση αντιμετωπίζουν συνήθως δύσκολο μέλλον, με υψηλά ποσοστά υποτροπής, ανεργία και πρόωρο θάνατο. Επίσης, τα φάρμακα που λαμβάνουν μπορούν να προκαλέσουν γρήγορη αύξηση βάρους, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η έρευνα περιέλαβε 31 ανθρώπους που εμφάνισαν ένα ψυχωσικό επεισόδιο. Η ηλικία τους κυμαινόταν μεταξύ 18 και 35 ετών. Οι εθελοντές έκαναν εξατομικευμένη άσκηση για 10 εβδομάδες με επιβλέποντα ερευνητή. Κάθε εβδομάδα ασκούνταν έντονα για 107 λεπτά.
Στο τέλος των 10 εβδομάδων οι ασθενείς στο πρόγραμμα άσκησης είχαν 27% μείωση των ψυχιατρικών συμπτωμάτων. Το ποσοστό ήταν σημαντικά καλύτερο από την απόδοση των 7 ασθενών της ομάδας ελέγχου. Η ομάδα ελέγχου έλαβε αγωγή ψυχικής υγείας αλλά όχι πρόγραμμα άσκησης.
Οι ασθενείς στην ομάδα άσκησης επίσης εμφάνισαν βελτίωση στις εγκεφαλικές λειτουργίες και έχασαν βάρος.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η άσκηση μπορεί να ωφελήσει ανθρώπους με σχιζοφρένεια.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Early Intervention in Psychiatry.
Πηγές:
Early Intervention in Psychiatry.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καφές: Η ώρα της ημέρας που προστατεύει την υγεία της καρδιάς [μελέτη]
Ανιχνεύτηκε μεταπνευμονοϊός και στη σύζυγο του 71χρονου στη Θεσσαλονίκη
f-anazitisi: Η database για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας