Περίπου το 5% των γυναικών που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου για καρδιακά προβλήματα, αντιμετωπίζει παρόλα αυτά κίνδυνο για καρδιοπάθεια, λόγω της συσσώρευσης ασβεστίου στις αρτηρίες του, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το ασβέστιο μπορεί να προβλέψει την καρδιαγγειακή νόσο σε άλλες ομάδες, σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας, Dr.Susan Lakoski, της Ιατρικής Σχολής του Wake Forest. Ωστόσο, πάντα παρέμενε η απορία για ανθρώπους χαμηλού κινδύνου.

Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε το σκορ της κλίμακας Framingham, η οποία περικλείει παράγοντες όπως η ηλικία, τα επίπεδα χοληστερόλης, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία αλλά όχι το ασβέστιο.

Αξιολογήθηκε η συσσώρευση ασβεστίου με απεικονιστική μέθοδο σε 3.601 γυναίκες μεταξύ 45 και 84 ετών. Ποσοστό 90% θεωρήθηκε χαμηλού κινδύνου.

Στα επόμενα 3,75 χρόνια κατά μέσον όρο, 24 από τις γυναίκες χαμηλού κινδύνου εμφάνισαν καρδιακό πρόβλημα-όπως στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή-και 34 είχαν νόσο του καρδιαγγειακού-προβλήματα με την καρδιά, εγκεφαλικό ή μοιραίο επεισόδιο.

Οι γυναίκες που είχαν το υψηλότερο αποτέλεσμα όσον αφορά το ασβέστιο αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 8,6% για καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Η ερευνήτρια πιστεύει ότι είναι πιθανόν πολύ νωρίς ακόμα για να συσταθεί στις γυναίκες εξέταση ρουτίνας για το ασβέστιο στις στεφανιαίες αρτηρίες καθώς ο αριθμός των γυναικών στην έρευνα ήταν μικρός.

Παρόλα αυτά, η Dr.Suzanne Steinbaum, θεωρεί σημαντικά τα ευρήματα. Όπως σημειώνει ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό πρόβλημα στις γυναίκες συχνά υποβιβάζεται επειδή εμφανίζουν πρόβλημα αργότερα από τους άντρες, συχνά στην ηλικία των 65 ετών.

Μετρώντας το ασβέστιο, μπορούν να δείξουν οι επιστήμονες ότι πιθανόν γυναίκες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Η ερευνήτρια εκτιμά ότι οι υπολογισμοί για κίνδυνο προβλήματος καρδιάς στις γυναίκες που αφορούν τους παραδοσιακούς παράγοντες μπορεί να είναι παραπλανητικοί λόγω κοινωνικών αλλαγών.

Πιο νέες γυναίκες εμφανίζουν νωρίτερα πρόβλημα με την καρδιά τους σε σχέση με ότι πιστευόταν προηγουμένως.

Αν και δεν υπάρχουν γνωστοί τρόποι να μειώσει κάποια γυναίκα το ασβέστιο στις στεφανιαίες αρτηρίες, μια γυναίκα που ξέρει την ύπαρξή του μπορεί να λάβει προληπτικά μέτρα. Πρέπει να το αντισταθμίσει με μέτρα που αφορούν τον τρόπο ζωής, τα οποία αφορούν παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν, όπως η χοληστερόλη.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine’.

Πηγές:
‘Archives of Internal Medicine’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του ανανά στην υγεία
Απαραίτητη η υλοποίηση μελετών που θα διερευνήσουν τα κίνητρα για την κάλυψη κενών θέσεων υγειονομικών δομών της χώρας
Διαγραφή Πολάκη για φραστική επίθεση σε συνεργάτιδα του 'Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή - Δάκρυσε η Αθηνά Λινού