Καθυστέρηση στη διάγνωση της άνοιας μπορεί να θέσει ανθρώπους σε κίνδυνο, αναφέρει νέα έρευνα.

Άνθρωποι που πιθανόν έχουν σημάδια άνοιας αλλά ακόμα δεν έχουν διαγνωστεί, έχουν τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με αυτούς που έχουν διαγνωστεί να ακολουθούν δυνητικά επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως μαγειρική, οδήγηση ρύθμιση των φαρμάκων και των οικονομικών τους.

Η έρευνα περιέλαβε πληροφορίες περισσότερων των 7.600 Αμερικανών, ηλικίας 65 ετών και άνω.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι

  • Περίπου το 17% των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με άνοια και το 28% των μη διαγνωσμένων οδηγούσαν ακόμα.
  • Ποσοστό 12% των ανθρώπων στους οποίους είχε γίνει διάγνωση και 29% των ανθρώπων χωρίς διάγνωση ασχολούνταν ακόμα με τα οικονομικά τους.
  • Ποσοστό 17% των ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί και 42% ανθρώπων που δεν είχαν διαγνωστεί συνέχιζαν να μαγειρεύουν για τον εαυτό τους.
  • Σχεδόν το 22% των ανθρώπων στους οποίους έγινε διάγνωση και το 50% των μη διαγνωσμένων ρύθμιζαν μόνοι τους τα φάρμακά τους.

Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι με συμπτώματα άνοιας ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν γενικά τέτοιες δραστηριότητες.
Η ερευνήτρια Dr. Halima Amjad, του Johns Hopkins University School of Medicine's Division of Geriatric Medicine and Gerontology, δήλωσε ότι ασθενείς και οι οικογένειές τους πρέπει να γνωρίζουν για την άνοια ώστε οι γιατροί και οι φροντιστές να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Amjad δήλωσε ότι όταν γίνει η διάγνωση, οι οικογένειες των ασθενών θεωρητικά γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή οι αγαπημένοι τους ασθενείς δεν θα μπορούν να οδηγούν ή θα χρειαστούν περισσότερη βοήθεια με τη φαρμακευτική τους αγωγή.
Ωστόσο, όταν δεν γίνει διάγνωση, οικογένειες και φίλοι μπορεί να αγνοούν τα προβλήματα λειτουργικότητας που ήδη υπάρχουν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Journal of the American Geriatrics Society.

 

Πηγές:
Journal of the American Geriatrics Society.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο FDA εγκρίνει νέο αντίσωμα για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ
H ελληνική φαρμακοβιομηχανία συντελεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην κάλυψη των ασθενών
22 θάνατοι ασθενών με CoViD - 8 διασωληνωμένοι